بستر سازی مناسب برای ایجاد اشتغال از دغدغه های کانون است
کانون معلولان توانا در سال ۱۳۷۳ به همت گروهی از ورزشکاران معلول استان بصورت خود جوش برای حمایت از حقوق معلولان و به منظور رفع مسائل ومشکلات آنها تاسیس شد ودرمدت کوتاهی با کمترین امکانات واجاره مکانی استیجاری و کوچک شروع به فعالیت هایی از جمله بلیط فروشی در نمایشگاه ها ، جوراب بافی و فروش آن ، تعمیر قطعات و دستگاه های ترانسفورماتوری و … کردند تا خلا وجود یک مرکز مردمی و حامی معلولان در کشور پرشود.
بهانه گفتگوی ما با” محمد رضا هادی پور” نشان دادن گوشه ای از توانمندی معلولی است که با وجود ۹۶ درصد معلولیت جسمی و حرکتی و فلج اطفال از ناحیه ۲ پا تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی صنایع با گرایش مدیریت تولید ادامه داده و در حال حاضر معاون اقتصادی کانون معلولان توانا و یکی از اعضا هیات مدیره و هیات موسس این مجموعه است .
لطفا از اهداف تشکیل واحد اقتصادی در مجموعه کانون توانا بگویید؟
با توجه به اینکه سرلوحه حرکت این مجموعه قبول نکردن هرگونه کمک بلاعوض از مردم بوده لزوم انجام فعالیت های اقتصادی برای پیشبرد اهداف طرح شده از همان ابتدای کار مشهود بود و بر این اساس واحد اقتصادی کانون راه اندازی شد. ماموریت واحد اقتصادی این بود که ضمن ایجاد خود کفایی مالی برای مجموعه، زمینه های لازم برای تحقق اهداف کانون را فراهم کرده و برای رسیدن به این هدف بهینه سازی فعالیت های موجود ، تولید سرمایه با انجام فعالیت های اقتصادی ، جذب سرمایه از افراد خیراندیش برای سرمایه گزاری در فعالیت های اقتصادی و ارائه خدمات وام ، استفاده از فرصت های موجود به نفع معلولان (تسهیلات قابل دریافت از ادارات و سازمان ها) استفاده از فعالیت ها زمینه سازی برای مشارکت در سرمایه گذاری های اقتصادی و …را در سرلوحه کار خود قرار داد.
در زمینه اشتغال زایی و ایجاد در آمدکانون معلولان توانا چه کارهایی انجام شده است ؟
در حال حاضر در کانون توانا ۵ کارگاه تولیدی فعالیت می کنند. یکی از این کارگاه ها صنایع الکترونیک از قبیل انواع ترانسفور ماتور فشار قوی سیم پیچی قطعات الکترونیکی (چک،بوبین،ترانس) و مونتاژ برد الکترونیکی ، تولید سیم درخت ،تابلوی برق مخصوص برق ،آسانسور تولید و ۴۰ نفر در این کارگاه مشغول فعالیت هستند و در کنار این کارگاه، کارگاه تولید سیم پلمپ (تولید سیم پلمپ انواع کنتور های برق) وجود دارد که از سال ۷۴ شروع به تولید کرده و در حال حاضر با شرکت کنتور سازی و برق منطقه ای همکاری می کند . نحوه کار به صورتی است که هر کنتوری که تولید می شود باید با سیمی با ویژگی های خاص پلمپ شود که این کار توسط معلولان کانون توانا انجام می شود.کارگاه سوم کارگاه تولید زیرانداز و کهنه بچه است که ۱۸ معلول در این کارگاه مشغول به کار هستند و از میان آنها ۱۴ نفر ناشنوا و۴ نفر معلول جسمی حرکتی هستند که به صورت پیمانکاری محصولات خود را در اختیار شرکت فیروز قرار می دهند. در ادامه فعالیت های کارگاهی ، بسته بندی شرکت فیروز نیز به عهده معلولان بوده که بخش عمده آن را (بیش از ۷۰ درصد )معلولین جسمی حرکتی –نابینا و ناشنوا انجام می دهند .
با توجه به مشکل اشتغال که مهمترین مشکل معلولان است کانون معلولان توانا توانسته گام های خوبی بردارد لطفاً دراین زمینه بیشتر توضیح دهید ؟
باتوجه به اینکه بحث اشتغال برای افراد سالم تبدیل به یکی از بزرگترین مشکلات در جامعه شده تصور کنید که شاغل شدن افراد معلول تا چه حد دشوار به نظرمی رسد و فکر می کنم که یکی از راه های حل این مشکل رفع موانع فرهنگی و اجتماعی است که به موازات این معضل موانع اقتصادی نیز در جامعه وجود دارد. به طور مثال باید حس خود باوری را در معلول تقویت کرد تا بتوانند در جامعه حضور داشته باشند ودر مرحله بعدباید به معلولان آموزش های لازم برای استفاده و بالا بردن توانمندی ها و استعداد هایشان داده شود و در این راه باید با دادن تسهیلات مالی معلول بتواند یک بنگاه اقتصادی ایجاد و وارد بازار کار شود .
آیا قانون ۳درصد اشتغال معلولان در جامعه اجرا می شود و قانونگذار برای کسانی که این مورد را رعایت می کنند چه تسهیلاتی در نظر گرفته است ؟
متاسفانه این قانون در کشورها به صورت کامل اجرا نمی شود بر اساس این قانون هر شرکت یا موسسه ایی که فرد معلول را به خدمت می گیرد می تواند از بخش ها ی مالیاتی که دولت برای آن اختصاص داده است استفاده کند که می تواند عاملی برای تشویق و انگیزه ای برای کارفرما یانی که از افراد معلول استفاده می کنند باشد. همچنین کار فرمایانی که در قالب کارگاه ها ی تولیدی از اشتغال معلولان حمایت و آنان را در این کارگاه ها مشغول کار می کنند می توانند از بیمه سهم کارفرما بهره مند شوند.
به نظر شما چگونه می توان از یک معلول در زمینه اشتغال حمایت کرد ؟
این موضوع را می توان از چندزاویه بررسی کرد در درجه اول خود افراد معلول هستند که می توانند با پشتوانه تحصیلات عالیه در ایجاد شغل و زمینه های شغلی برای دیگران فعالیت کنند البته معلولانی هم هستند که به دلیل ضغف جسمی و روحی نیاز به حمایت های ویژه ای دارندکه باید با توجه به شرایط فیزیکی آنها آموزش های لازم را دیده و بستر سازی مناسب برای ایجاد اشتغال این دسته از معلولان فراهم شود تا بتوانند توانایی و استعداد های خود را نشان دهند .
آیا به خدمت گرفتن معلولان در شرکت ها و کارگاه های تولیدی در پروسه کیفیت محصولات تاثیر گذار است ؟
دربررسی ها و نظر سنجی هایی که در ۱۰۵ شرکت بزرگ دنیا در مورد جایگاه معلولان در شرکت ها انجام شد این نتیجه به دست آمد و۲۴ درصد از کارفرمایان اعلام کردند که افراد معلول کار را بهتر انجام می دهند ، ۶۶ درصد کارفرمایان اعلام کردند که افراد معلول و سالم هیچ تفاوتی باهم ندارند و فقط ۱۰ درصد ازکارفرمایان نظری مخالف با بقیه شرکت ها داشتند و اعلام کردند که افراد معلول ضعیف تر از افراد سالم کار انجام می دهند . بررسی بعدی نشان می دهد که افراد معلول حتی در بحث کار متعهد تر و منظم تر حاضر شده اند.
آیا دولت و سازمان بهزیستی برای رفع مشکل اشتغال معلولان کاری انجام داده است ؟
همانطور که مطلع هستید قانون جامع حمایت از معلولان در سال ۸۳ به تصویب رسید و یکی از ماده های این قانون ۳ درصد اشتغال معلولان در موسسات وحتی نهاد های مردمی است همچنین با پیوستن ایران به کنوانسیون جهانی حقوق معلولان درصدد این است که شرایط سراسری برای معلولان مخصوصاً در بحث ایجاد اشتغال و حضور اجتماعی آنان فراهم کند . با اجرا شدن این قوانین دولت ها می توانند حمایت های بیشتری از لحاظ فرهنگی واجتماعی برای معلولان کنند.