موضوع معافیت حقوق و مزایا یا دستمزد یکی از اولیاء افراد دارای معلولیت شدید و خیلی شدید از پرداخت مالیات (تصویبنامه شماره 113789/ت56263هـ مورخ 1398/09/09 هیئت وزیران)
وزارت امور اقتصادی و دارایی- وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
هیئت وزیران در جلسه 1398/09/03 به پیشنهاد مشترک وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و به استناد تبصره ماده (25) قانون حمایت از حقوق معلولان -مصوب 1396-، آییننامه اجرایی ماده یاد شده را به شرح زیر تصویب کرد:
ماده 1- در این آییننامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
1- وزارت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
2- سازمان: سازمان بهزیستی کشور
3- قانون: قانون حمایت از حقوق معلولان -مصوب 1396-
4- افراد دارای معلولیت شدید و خیلی شدید: افراد موضوع بند (الف) ماده (1) قانون که توسط کمیسیون پزشکی -توانبخشی تعیین نوع و تعیین شدت معلولیت سازمان، دارای معلولیت شدید و خیلی شدید شناخته شدهاند.
5- اولیا: پدر و مادر یا سرپرست قانونی فرد دارای معلولیت شدید و خیلی شدید که عهدهدار پرداخت هزینههای مترتب بر معلولیت وی هستند.
6- حقوق، مزایا و دستمزد مشمول مالیات: حقوق، مزایا و دستمزد موضوع ماده (83) قانون مالیاتهای مستقیم -مصوب 1366-
ماده 2- پنجاه درصد (50%) حقوق، مزایا و دستمزد مالیات یکی از اولیای افراد دارای معلولیت شدید یا خیلی شدید اعم از اینکه در منزل یا مراکز نگهداری یا بیمارستان نگهداری شوند، مطابق شرایط این آییننامه از پرداخت مالیات معاف است.
ماده 3- سازمان موظف است پس از تعیین نوع و شدت معلولیت افراد دارای معلولیت، به درخواست یکی از اولیا و حسب بررسیهای صورتگرفته و تأیید مراتب، گواهینامهای شامل موارد زیر را صادر کند:
1- تأیید شدت معلولیت توسط کمیسیون پزشکی-توانبخشی تعیین نوع و تعیین شدت معلولیت سازمان.
2- مشخصات کارفرما و محل اشتغال.
3- تأیید مسئولیت پرداخت هزینههای مترتب بر فرد دارای معلولیت توسط یکی از اولیای متقاضی.
تبصره 1- معافیت موضوع این آییننامه صرفاً در مورد یکی از اولیای شاغل که گواهینامه یادشده به نام وی صادر شده است، اعمال خواهد شد.
تبصره 2- کلیه اقدامات مربوط به فرایند تقاضا، صدور گواهینامه و ارسال آن به اداره امور مالیاتی مربوط از طریق سامانههای الکترونیکی دستگاههای ذیربط انجام خواهد شد.
ماده 4- کارفرما مکلف است پس از صدور گواهینامه موضوع مده (3) این آییننامه در زمان پرداخت حقوق، مزایا و دستمزد، با ضمیمه کردن اسناد مربوط به فهرست حقوق پرداختی، معافیت مذکور را براساس مقررات، در درآمد مشمول مالیات حقوق مشمولین این آییننامه، اعمال کند.
تبصره- در صورت عدم اعمال معافیت، فرد مشمول میتواند با ارایه مدارک مربوط و با رعایت مقررات موضوع ماده (242) اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم -مصوب 1380-، درخواست استرداد اضافه پرداختی مالیات مذکور را به اداره امور مالیاتی ذیربط ارایه کند.
ماده 5- در صورت زوال شرایط معافیت اعم از کاهش یا رفع معلولیت، قطع پرداخت هزینههای مترتب بر معلولیت فرد یا فوت فرد معلول به اظهار اولیا یا اطلاع یافتن سازمان، اولیای مشمول معافیت موضوع این آییننامه موظفند مراتب را به سازمان و کارفرما اعلام کنند و سازمان نیز مکلف است موضوع را جهت لغو معافیت مذکور به اداره امور مالیاتی ذیربط اعلام نماید.
تبصره- کارفرما مکلف است پس از اعلام سازمان در خصوص تغییرات موضوع ماده (4) این آییننامه، نسبت به قطع اعمال معافیت مذکور اقدام و برابر مقررات، مالیات تعلقگرفته را کسر و به اداره امور مالیاتی ذیربط پرداخت کند.
ماده 6- معافیت موضوع این آییننامه برای درآمدهای موضوع تبصرههای (1)و (2) الحاقی ماده (86) قانون مالیاتهای مستقیم -مصوب 1396- قابل اعمال خواهد بود.
مواد و تبصره های ذکر شده در آیین نامه اجرایی ماده 25 قانون حمایت از حقوق معلولان
ماده ۸۳ – درآمد مشمول مالیات حقوق عبارت است از حقوق (مقرری
یا مزد، یا حقوق اصلی) و مزایای مربوط به شغل اعم از مستمر یا غیر مستمر قبل از وضع کسور و پس از کسر معافیتهای مقرر در این قانون.
تبصره: درآمد غیر نقدی مشمول مالیات حقوق به شرح زیر تقویم و محاسبه میشود:
الف – مسکن با اثاثیه معادل ۲۵ درصد و بدون اثاثیه ۲۰ درصد حقوق و مزایای مستمری نقدی (به استثنای مزایای نقدی معاف موضوع ماده ۹۱این قانون) در ماه پس از وضع وجوهی که از این بابت از حقوق کارمند کسر میشود.
ب – اتومبیل اختصاصی با راننده معادل ۱۰ درصد و بدون راننده معادل ۵ درصد حقوق و مزایای مستمر نقدی (به استثنای مزایای نقدی معافموضوع ماده ۹۱ این قانون) در ماه پس از کسر وجوهی که از این بابت از حقوق کارمند کسر میشود.
ج – سایر مزایای غیر نقدی معادل قیمت تمام شده برای پرداختکننده حقوق.
ماده 242 – اداره امور مالیاتی موظف است در هر مورد که به علت اشتباه در محاسبه ، مالیات اضافی دریافت شده است و همچنین در مواردی که مالیاتی طبق مقررات این قانون قابل استرداد میباشد ، وجه قابل استرداد را از محل وصولی جاری ظرف یک ماه به مودی پرداخت کند .
تبصره: مبالغ اضافه دریافتی از مودیان بابت مالیات موضوع این قانون به هر عنوان مشمول خسارتی به نرخ یک و نیم درصد (1/5%) در ماه از تاریخ دریافت تا زمان استرداد میباشد و از محل وصولیهای جاری به مودی پرداخت خواهد شد . حکم این تبصره نسبت به مالیاتهای تکلیفی و علیالحسابهای پرداختی در صورتی که اضافه بر مالیات متعلق باشد درصورتی که ظرف سه ماه از تاریخ درخواست مودی مسترد نشود از تاریخ انقضای مدت مزبور جاری خواهد بود .
ماده 86 – پرداخت کنندگان حقوق هنگام هر پرداخت یا تخصیص آن مکلف اند مالیات متعلق را طبق مقررات ماده(85) این قانون محاسبه و کسر و تا پایان ماه بعد(1) ضمن تسلیم فهرستی متضمن نام و نشانی دریافتکنندگان حقوق و میزان آن به اداره امور مالیاتی محل پرداخت و در ماههای بعد فقط تغییرات را صورت دهند.
تبصره 1- در مورد پرداختهایی که از طرف غیر از پرداخت کننده اصلی حقوق به اشخاص حقیقی، به عمل میآید،پرداختکنندگان مکلفند هنگام هر پرداخت، مالیات متعلق را با رعایت معافیتهای قانونی مربوط به حقوق به جز معافیت موضوع ماده(84) این قانون، به نرخ مقطوع ده درصد(10%) محاسبه،کسر و حداکثر تا پایان ماه بعد با فهرستی حاوی نام و نشانی دریافتکنندگان و میزان آن به اداره امور مالیاتی محل، پرداخت کنند و در صورت تخلف، مسوول پرداخت مالیات و جریمههای متعلق خواهندبود.
تبصره 2- پرداختهای دانشگاهها، مراکز و موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری که دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی وزارتخانههای علوم،تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وسایر موسسات آموزشی و پژوهشی قانونی دارای مجوز رسمی از وزارتین فوقالذکر میباشند، به اشخاص حقیقی اعم از کارکنان و غیر کارکنان خود در قالب حقالتدریس مشمول مالیات مقطوع به نرخ ده درصد(10%) و حقالتحقیق، حق پژوهش و قراردادهای پژوهشی و تحقیقاتی مشمول مالیات مقطوع به نرخ پنج درصد(5%) با رعایت سایر احکام مقرر در تبصره(1) خواهدبود.
2. به موجب ماده واحده قانون اصلاح ماده(86) قانون مالیات های مستقیم مصوب 27/04/1396 تبصره ماده (86) اصلاحی 31/04/1394 حذف و دو تبصره به این ماده الحاق گردید.تاریخ اجرای این ماده واحده میباشد.
تبصره- پرداختهایی که کارفرمایان به اشخاص حقیقی غیر از کارکنان خود که مشمول پرداخت کسورات بازنشستگی یا بیمه نمیباشند، با عنوان حقالمشاوره، حق حضور در جلسات، حقالتدریس، حقالتحقیق و حق پژوهش پرداخت میکنند، بدون رعایت معافیت موضوع ماده (84) این قانون مشمول مالیات مقطوع به نرخ ده درصد(10%) میباشد.کارفرمایان موظفند درموقع پرداخت یا تخصیص، مالیات متعلقه را کسر و ظرف مدت تعیینشده در ماده(86) این قانون با اعلام مشخصات دریافتکنندگان مطابق فرم نمونه اعلامشده توسط سازمان امور مالیاتی کشور به اداره امور مالیاتی پرداخت کنند و درصورت تخلف، مسوول پرداخت مالیات و جریمههای متعلق خواهند بود.
تذکر: ضمنا این تبصره به موجب بند 18 ماده واحده قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، مصوب 31/4/1394، اصلاح شده بود .
برای دیدن تصویر آیین نامه اجرایی ماده 25 قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت لینک زیر را کلیک کنید.