معاون امور پیشگیری بهزیستی استان زنجان گفت: کمپین آگاهسازی پیشگیری از اختلالات ژنتیک تا پایان سال ادامه دارد و تاکنون قریب به 3000 نفر را پوشش داده است.
گلنساء آقامحمدی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه زنجان، با بیان اینکه هدف طرح مذکور، شناسایی گروههای پرخطر و همچنین آگاهسازی خانوادههاست، اظهار کرد: ارائه مشاوره به زوجین در آستانه ازدواج و غربالگری اختلالات ژنتیک در مقاطع دبیرستان و دانشگاه، محورهای طرح پیشگیری از اختلالات ژنتیک را تشکیل میدهد، این در حالی است که متاسفانه هر سال 30 تا 40 هزار کودک معلول در کشور متولد شده و علاوه بر بار عاطفی، بار مالی سنگینی بر دوش خانواده و دولت میگذارند.
این مسئول با تاکید بر اینکه پیشگیری بهترین راهکار برای کاهش نقایص مادرزادی است، ادامه داد: امیدواریم تا پایان سال و در طول روزهای باقیمانده، بتوانیم افراد بیشتری را تحت پوشش قرار دهیم، چراکه مشاوره ژنتیک نه تنها برای تشخیص ارثی بودن بیماریهای مادرزادی، بلکه برای پیشآگاهی و احتمال ابتلای فرزندان بعدی حائز اهمیت است. البته برای انجام آزمایشهای ژنتیک نباید فقط نسبت فامیلی را مدنظر قرار دهیم، چون ممکن است افراد ساکن در یک منطقه نیز تشابه ژنتیکی داشته باشند.
وی تصریح کرد: متاسفانه نوزادان مبتلا به اختلالات ژنتیکی، بیماران صعبالعلاجی هستند که علم پزشکی نمیتواند کمک چندانی به بهبود شرایط زندگیشان بکند. در واقع، هیچ علمی تاکنون نتوانسته برای درمان قطعی نقایص مادرزادی چاره بیندیشد. به همینخاطر، راهاندازی کمپینهایی از قبیل آگاهسازی مشاوره ژنتیک میتواند کمک شایانی به کاهش اختلالهای جسمی و ذهنی بکند. البته این مقوله به همکاری و رغبت زوجین در آستانه ازدواج و جوانان 15 تا 25 ساله بستگی دارد.
آقامحمدی خاطرنشان کرد: اروپاییها رغبت چندانی به ازدواج خویشاوندی ندارند، اما آمارها در ایران عکس این موضوع را نشان میدهد، این در حالی است که کشورهای پیشرفته، سرمایهگذاری وسیع و اقداماتی جدی برای سالمسازی نسلهای آتی انجام میدهند و شاید به جرات بتوان علت تحقق آن را مرهون آگاهی اقشار مختلف در جوامع مدرن دانست.