ده ژوئن 2014 (20 خرداد 1393) – صدها نماینده ی فعال و دولتی در تلاش برای پیشبرد توسعه ی بادوام و فراگیر در مقر سازمان ملل متحد گرد هم آمدند تا به روش های کاربردی حقوق، نیازها و مسائل افراد دارای معلولیت به ویژه جوانان دارای معلولیت رسیدگی کنند.
بان-کی-مون دبیر کل سازمان ملل در پیامش برای هفتمین نشست کنفرانس کشورهای عضو کنوانسیون دفاع از حقوق افراد دارای معلولیت گفت: «از آنجا که مجمع بین المللی در مورد دستورالعمل توسعه ی جهانی پس از 2015 بحث می کند، باید مطمئن شویم که چهارچوب نوین یک میلیارد فرد دارای معلولیت را نادیده نمی گیرد.»
افراد دارای معلولیت در سراسر جهان با موانع فیزیکی، اجتماعی، اقتصادی و نگرشی مواجه هستند که از حضور موثر آنها در جامعه جلوگیری می کند، همچنین متاسفانه در فقیرترین کشورها این موانع وجود دارند و عدم دسترسی برابر به منابع اصلی مانند سیستم های آموزش، اشتغال، بهداشت و پشتیبانی قانونی دیده می شود.
نشست سه روزه اجرای کنوانسیون، مصوب مجمع کل سازمان ملل در سال 2006 با تمرکز ویژه روی جوانان دارای معلولیت را بررسی می کند و دستورالعمل توسعه ی کشورهای عضو نیز به عنوان جانشین اهداف توسعه ی هزاره مطرح می شود.
آقای بان در پیامش که توسط وو هونگبو معاون دبیرکل امور اجتماعی و اقتصادی قرائت شد گفت: «دسترسی برابر به منابع، کلید حضور اجتماعی است. با این حال هنوز موانع و بی عدالتی های زیادی پیش روی افراد دارای معلولیت وجود دارد.»
علاوه بر این که تبعیض و محرومیت در تمام جوامع فراگیر مانده است، وی گفت: «بسیاری از جوانان دارای معلولیت به دلیل عدم دسترسی به آموزش، اشتغال، مراقبت بهداشتی و سایر اشکال حمایتی نسبت به استعدادهای کامل خویش و مشارکت کاملشان در توسعه ی جامعه درکی ندارند.»
«سیاست ها و برنامه های توسعه ی شهری و روستایی در بسیاری از بخش های جهان هنوز به دسترسی پذیری به عنوان یک سرمایه ی باارزش برای مشارکت کامل افراد با نیازهای مختلف عملکردی توجهی نمی کنند.»
کشورهای عضو در نشست مجمع کل سال گذشته در مورد معلولیت و توسعه، با پذیرش سند نهایی عملیاتی، تعهد خود را برای پیشرفت وضعیت افراد دارای معلولیت تصدیق کردند. کشورهای عضو برخی اولویت ها نظیر آموزیش، حمایت اجتماعی، مشمولیت مالی، آمار و حضور معلولیت در برنامه ریزی بشردوستانه را شناسایی کردند.
به علاوه، آقای بان خاطرنشان کرد که سند نهایی بر اهمیت حضور معلولیت در تمام اهداف توسعه تاکید دارد.
وی ابراز کرد: «باید افراد دارای معلولیت را به طور مستقیم و معنادار در طراحی و اجرای دستورالعمل توسعه در سال 2015 و پس از آن وارد کرد. شعار معروف “چیزی برای ما بدون حضور ما وجود ندارد.” بر اهمیت مشارکت در بهبود تاثیرگزاری و کارایی کار ما تاکید دارد.»
ماکاریا کامائو، سفیر کنیا و رییس کنفرانس گفت: «تعداد کشورهای عضو کنوانسیون هم اکنون به 147 عضو رسیده که نشانه ی افزایش پشتیبانی و تعهد جهانی نسبت به حقوق افراد دارای معلولیت و مشارکت آنها در تمام محیط های زندگی است.»
وی افزود: «تمام افراد متعهد باید شکاف بین اهداف و نیات کنوانسیون و واقعیتی را در نظر بگیرند که در این زمینه با آن روبه رو هستیم. زیرا افراد دارای معلولیت سراسر دنیا به این دلیل در بسیاری از بخش ها و از بسیاری لحاظ نادیده گرفته می شوند.»
آقای کامائو در بین امور مهم سال گذشته بر گشایش مرکز دسترسی پذیری در مراکز سازمان ملل تاکید کرد که از حضور افراد دارای معلولیت حمایت می کند و مشارکت بیشتر کامل ایشان را در فعالیت های بین دولتی و نشست های سازمانی ممکن می سازد، همچنین تعیین لنین مورنو گارسز، دبیرکل معاون ریاست سابق اکوادور به عنوان نماینده ی مخصوص معلولیت و دسترسی پذیری را یادآور شد.
آقای مورنو موظف است حقوق افراد دارای معلولیت و حمایت از دسترسی پذیری همگان را ارتقا بخشد.
ترجمه: معصومه آمـِدی