سرپرست دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور عنوان کرد: سازمان بهزیستی در بسیاری اوقات توسط جامعه شناخته نشده است زیرا زمانی که اسم بهزیستی را میآوریم، عامه جامعه تصوری از معلولان و یا آسیبدیدگان اجتماعی را در ذهن خود نسبت به وظایف این سازمان دارند.
به گزارش خبرنگار «اجتماعی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مهدی میرمحمدصادقی افزود: لازم میدانم بهزیستی را بهتر معرفی کرده و در این باره باید متذکر شوم که معاونت توانبخشی در حوزه معلولان، معاون اجتماعی در حوزه افراد آسیبدیده و آسیبدیدگان اجتماعی و سپس معاونت پیشگیری این سازمان سه معاونت اصلی این نهاد را تشکیل میدهند.
وی در این راستا ادامه داد: معاونت پیشگیری سازمان بهزیستی کشور عموما در جامعه شناخته شده نیست.
سرپرست دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور در این باره تصریح کرد: تنها سازمانی که در ایران ساختار پیشگیری از ساختارهای اجتماعی دارد و بالغ بر 25 سال است که در این حوزه فعالیت میکند، سازمان بهزیستی کشور و در معاونت پیشگیری از آسیبهای اجتماعی است.
میرمحمدصادقی در ادامه ضمن اشاره به اینکه در قوه قضاییه با دستور آیتالله آملی لاریجانی، رییس قوه و با تاکید مقام معظم رهبری، معاونت پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و جرم در این قوه تشکیل شده است، گفت: معاونت پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و جرم در قوه قضاییه یار استراتژیک سازمان بهزیستی کشور در حوزه پیشگیری است.
وی افزود: قدمت معاونت پیشگیری سازمان بهزیستی کشور 25 سال است و در تمام 25 سال گروه مخاطب ما کل جامعه ایرانی بوده است.
سرپرست دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور همچنین در ادامه ضمن بیان اینکه در این معاونت یکی از دفاتر اصلی دفتر مشاوره و امور روانشناختی است اظهار کرد: سایر دفاتر این معاونت نیز در حوزه پیشگیری و درمان اعتیاد، پیشگیری از ایدز، پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و… همواره پیشروترین نهاد و سازمان در 25 سال اخیر بوده است.
میرمحمدصادقی درباره برنامههای دفتر مشاوره و امور روانشناختی معاونت پیشگیری سازمان بهزیستی به عنوان یکی از دفاتر اصلی این معاونت عنوان کرد: این دفتر برنامههای متعددی در حوزههای آموزش و مهارتهای زندگی در مدارس، آموزشهای پیش از ازدواج و غیره داشتهاند و ما پرچمدار حوزه پیشگیری کشور هستیم و آن چنان این موضوع در سال بهزیستی گسترده و بست داده شده است که این مساله امروزه تبدیل به یک موضوع اجتماعی و ملی شده است.
وی ادامه داد: آموزشهای پیش از ازدواج از سال 81 به عنوان طرح پیشگیری از طلاق، ابداع و اجرا شد.
سرپرست دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: بسیار خوشبختیم که این آموزشها در دستور کار ملی قرار گرفته و شاهد آن هستیم که طلاق طی سه، چهار سال اخیر بسیار مورد توجه نهادهای گوناگون اجتماعی قرار گرفته است اما باید بگویم که این موضوع در این معاونت توسط سیستمهای رسایی از همان سال 81 بررسی و به آن پرداخته شده بود.
میرمحمد صادقی همچنین به تشکیل کارگروههای پیش از ازدواج از سال 75 اشاره کرد و گفت: از سال 75 کارگاههای آموزشی متفاوتی در ارتباط با آموزشهای پیش از ازدواج و در ارتباط با پنج سال اول زندگی برگزار کرده است.
وی ادامه داد: همچنین موضوعاتی همچون فرزندآوری، نحوه ارتباط با همسر و غیره که از موضوعات مهم در دنیا هستند، در این معاونت و همواره مورد بررسی قرار گرفته است، زیرا در سازمان بهزیستی معتقدیم که پیش از آنکه معلول و آسیب دیده اجتماعی ایجاد شده و عضو سازمان شود، باید از این موضوع پیشگیری کنیم.
سرپرست دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور در ارتباط با دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی تاکید کرد: این دفتر نخستین جایی بود که لزوم ایجاد مراکز مشاوره را در کشور مطرح کرد، پیش از آنکه هر نهاد دیگری به این موضوع بپردازد.
میرمحمدصادقی در ارتباط با خط تلفنی 1480 که در دهه 70 تاسیس شده است، عنوان کرد: خط تلفنی 1480 که مشاورههای تلفنی را به تمامی افراد متقاضی ارائه میدهد، در حال حاضر یک میلیون نفر تماس تلفنی در سایت دارد و در حال حاضر 440 مشاوره به صورت رایگان تلفنی به متقاضیان ارائه میدهند و این سامانه در حوزه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور فعال است.
به گزارش ایسنا، میرمحمدصادقی ادامه داد: یکی از پیشنهادات دفتر مشاوره سازمان بهزیستی در سالیانه گذشته به مجلس شورای اسلامی این بود که بخش خصوصی وارد این موضوع شود و بتواند در این حوزه ورود داشته باشد.
وی ادامه داد: مجلس شورای اسلامی در بند «6» ماده «26» قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت در80.11.27 به سازمان بهزیستی مجوز صدور مراکز مشاوره خصوصی را داد.
سرپرست دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: از آن تاریخ سازمان بهزیستی شروع به صدور مجوز به مراکز خصوصی کرد که در حال حاضر 1300 مرکز مشاوره خصوصی از این سازمان مجوز کار گرفتهاند.
وی همچنین طی بیان اینکه در این سالها بر فعالیتهای این مراکز مشاوره خصوصی نظارت داشته و تلاش کردیم سطح کیفی آنها را ارتقا دهیم، گفت: در سال جاری به 700 نفر از مشاورین که در حوزه ازدواج و طلاق فعالیت میکردند صرفاً مشاورههای طلاق را آموزش دادیم.
وی همچنین خاطرنشان کرد: پس از سال 80 سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران تاسیس شد و در واقع به صورت یک نهاد علمی و تخصصی در این حوزه ورود پیدا کرد.
سرپرست دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور در ادامه تاکید کرد: سازمان بهزیستی کشور به عنوان یک نهاد حاکمیتی مکلف به صدور مجوز برای مراکز مشاوره است و در این راستا نیاز به همکاری با سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران به عنوان یک نهاد علمی و تخصصی داشته و به این منظور تفاهمنامهای در 20 مهرماه 93 در معاونت حقوقی رئیسجمهوری انجام گرفت.
وی ادامه داد: طی این تفاهمنامه درخواست تاسیس مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی صرفا به سازمان بهزیستی کشور واگذار شد.
وی همچنین ضمن بیان اینکه در سازمان بهزیستی تلاش میکنیم با سازمان نظام روانشناسی به تفاهم رسیده و تا حدی این تفاهم و همکاریها محقق شده است، عنوان کرد: در سازمان بهزیستی به عنوان یک نهاد حاکمیتی برای نظرات تخصصی مشاوران و روانشناسان سازمان نظام روانشناسی به عنوان یک نهاد علمی و تخصصی احترام قائل بوده و به دنبال ایجاد راهحلهای منطقی برای بکارگیری نظرات آنها هستیم.
وی همچنین ضمن بیان اینکه در مشاوره و روانشناسی تخصصهای گوناگون چون کودکان، صنعتی و سازمانی، رواندرمانی، شغلی، تحصیلی، ازدواج وغیره وجود دارد و نمیتوان آنها را از یکدیگر جدا کرده و مسوولیت صدور مجوز برای هر یک از این تخصصها را به عهده یک نهاد گذاشت زیرا این موضوع به نفع صنف روانشناسان و مشاوران و همچنین جامعه مخاطب آنها نیست، گفت: مراکز مشاوره با تخصصهای مختلف باید در یک مکان اجماع شده و این موضوع به درستی تصریح شده است که به لحاظ تخصصی بر عهده سازمان نظام روانشناسی بوده و به لحاظ حاکمیتی نیز سازمان بهزیستی کشور متولی آن است.
وی ادامه داد: با توجه به این موضوعات زمانی که مشاورههای قبل از ازدواج مطرح میشود نباید گمان کنیم که این موضوع بخشی جدا از سایر مشاورهها است.
وی ادامه داد: با همین نگاه شیوهنامه صدور مجوز به مراکز مشاوره که از سوی سازمان بهزیستی کشور تهیه شده است همه این موارد را در نظر میگیرد.
سرپرست دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور افزود: از سال 84 برای انواع تخصصهای روانشناسی براساس ماده قانونی مجلس در سازمان بهزیستی کشور مجوز صادر کردهایم که مشاوره قبل از ازدواج نیز شامل آنها بوده و این موضوع کاملاً در تعامل سیستماتیک و نظاممند با کلیت بحث مشاوره و روانشناسی است.
میرمحمدصادقی همچنین مدعی شد: نظر سازمان بهزیستی کشور و مطمئناً نظر کارشناسان و روانشناسان در سازمان نظام روانشناسی و مشاوره این است که بحث مشاوره و روانشناسی به لحاظ حاکمیتی و علمی باید براساس دو نهاد تخصصی و حاکمیتی که شامل بهزیستی و نظام روانشناسی و مشاوره بوده، اجتماع داشته باشد.
وی همچنین درخصوص اینکه چرا بهزیستی به عنوان یک نهاد تخصصی حاکمیتی برای امور مشاوره از جمله مشاورههای پیش از ازدواج از سوی مجلس شورای اسلامی معرفی شده است؟ گفت: بهزیستی سازمانی است که بیشترین تعداد مشاور، روانشناس و مددکار را به طور تخصصی در معاونت پیشگیری اجماع کرده و همگی آنها به طور تخصصی در این موضوعات فعالیت میکنند، لذا سازمانی که دارای اجتماع تخصصی است و حوزه فعالیت آن از تولد تا مرگ را شامل میشود، صلاحیت صدور مجوز برای این مراکز را داراست.
سرپرست دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور در ارتباط با نقش وزارت ورزش و جوانان در این خصوص عنوان کرد: طبق تفاهمنامهای که سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با وزارت ورزش و جوانان که حدود یک سال گذشته داشته است، پس از آن وزارت ورزش و جوانان از دور مراکز صدور مجوز برای مراکز مشاوره که شامل مراکز مشاوره پیش از ازدواج نیز میشود، خارج شده و هیچ مجوز دیگری را صادر نکرده است.
وی درخصوص تمدید مجوز مراکز مشاوره پیش از ازدواج که در حال حاضر فعالیت میکنند، عنوان کرد: در این خصوص با سازمان نظام روانشناسی صحبتهایی داشته و درخواست برگزاری جلسهای کردهایم تا در این خصوص تصمیمگیری شود.
به گزارش ایسنا، سیدصلاحالدین فاطمینژاد، مدیرکل حقوقی سازمان بهزیستی کشور عنوان کرد: در حال حاضر طبق قانون تکلیف صدور مجوز برای مراکز مشاوره بر عهده سازمان بهزیستی کشور است و از جانب قانون به جرأت میتوان گفت سازمان بهزیستی متولی صدور مجوز این مراکز بوده و تا زمانی که این تکلیف بر عهده ماست، به وظایف خود عمل خواهیم کرد.
وی ادامه داد: تاکید داریم سایر نهادهایی که اجازه قانونی برای صدور مجوز در این خصوص را ندارند به این موضوع وارد نشده زیرا این وظیفه قانونی سازمان بهزیستی کشور است.
وی در ادامه به تمایل همکاریهای متقابل سازمان بهزیستی کشور با سازمان نظام روانشناسی و مشاوره اشاره کرد و گفت: در سازمان بهزیستی قصد همکاریهای متقابل با سازمان روانشناسی را داریم همانطور که این همکاریها در گذشته نیز میان دو سازمان وجود داشته است.
مدیرکل حقوقی سازمان بهزیستی کشور در پایان عنوان کرد: مراکزی که از سازمان بهزیستی کشور مجوز دارند کمافیالسابق برای تمدید مجوز به این سازمان مراجعه کرده و همچنین در ارتباط با مراکزی که از سایر نهادها مجوز گرفتهاند به علت حفظ آرامش جامعه مداخله انتظامی نمیکنیم اما این موضوع دلیل نمیشود سازمان بهزیستی متولی قانونی این مساله نباشد.