همدان – ایرنا – تردد ایمن و آسان یکی از آرزوهای دیرین معلولان و جانبازان همدانی است و مناسب سازی معابر برای رفت و آمد آنان در سطح شهر مطالبه ای است که تاکنون مغفول مانده است.
به گزارش ایرنا وجود معابر نامناسب و غیر استاندارد، تردد معلولان را در شهرهای استان همدان با مشکل مواجه کرده است به طوری که این قشر برای حضور در سطح شهر و انجام کارهای روزانه خود با موانع زیادی روبرو می شوند.
این وضعیت در حالی است که استان همدان حدود 76 هزار معلول ، پنج هزار جانباز و 166 هزار نفر سالمند دارد که مسوولان باید با دقت نظر بیشتر برای مناسب سازی معابر برای تردد معلولان ، جانبازان و سالمندان اقدامات موثرتری را انجام دهند.
نامناسب بودن فضاها برای تردد معلولان در همدان تنها مربوط به خیابان ها و معابر اصلی نیست و در بیشتر دستگاه ها و اداره های استان وشهرستان همدان نیز مناسب سازی برای تردد معلولان لحاظ نشده و هیچ گونه اقداماتی در این زمینه صورت نگرفته است.
برخی معابر، مراکز عمومی و اداری در همدان با وجود اقدامات لازم در این زمینه موفق نشدند رمپ مناسبی برای تردد معلولان ایجاد کنند و اگر معلولان به عنوان ارباب رجوع به این محل ها مراجعه کنند، به طور معمول برای تردد نیازمند کمک دیگران خواهند بود.
یکی از معلولان همدانی در این باره گفت: زمینه های مناسب سازی فضا برای تردد و عبور و مرور معلولان، طیف وسیعی از محل ها، مکان ها و موقعیت ها را در برمی گیرد که از میان آنها می توان به پیاده روها، خط کشی های خیابان، پل های عابر و رمپ ها اشاره کرد.
ˈمهدی حاتمیˈ با بیان اینکه 70 درصد از رمپ های ساخته شده در دستگاه های اجرایی و سایر نقاط مشکل دارند و از استانداردهای لازم برخوردار نیستند افزود: مشکلات این رمپ ها در فصل زمستان و با وجود بارش برف و باران چند برابر می شود.
یکی از جانبازان همدانی دوران دفاع مقدس نیز گفت: رمپ های ساخته شده در برخی از دستگاه های اجرایی، بانک ها و اداره های همدان قابل تردد برای معلولان نیست و برخی از رمپ های ساخته شده در شهر مورد استفاده قرار نمی گیرد و نحوه ساخت آنها مشخص است که تنها برای رفع تکلیف ساخته شده است.
ˈاحمد محمدی سروشˈ افزود: مسوولان دستگاه های اجرایی باید برای ساخت رمپ در نقاط مختلف از نظر کارشناسی مشاوره های بهزیستی استفاده کنند.
وی اظهار داشت: با وجود وعده مسوولان برای مناسب سازی معابر، تعداد نقاطی که مناسب سازی شده به تعداد انگشتان دست است و برای رفع مسوولیت انجام شده است.
به گفته وی در مناسب سازی معابر برای تردد معلولان و جانبازان باید اولوییت ها مشخص شود.
معاون توان بخشی سازمان بهزیستی استان همدان نیز گفت: کمیته تخصصی مناسب سازی برای تردد معلولان در همدان تشکیل شده که این کمیته در سطح کشور جزء بهترین ها است.
ˈاکبر سوریˈ افزود: برخی از دستگاه ها و اداره ها برای مناسب سازی معابر برای تردد معلولان هزینه های زیادی را صرف کردند که این هزینه ها تلف شده و در این زمینه باید بر اساس مطالعه ضوابط و قوانین عمل کنند.
وی اظهار داشت: از سال 88 تا سال 91 که بحث مناسب سازی مورد تاکید قرار گرفت بیش از 50 درصد ز معابر استان مناسب سازی شده که بیشتر آنان از نظر فنی مورد تایید نیست.
وی افزود: در برنامه سوم توسعه مناسب سازی معابر برای تردد معلولان مورد تاکید قرار گرفت که همه سازمان ها و اماکن تجاری و اداری باید اقدامات اساسی در این زمینه را انجام دهند.
وی اضافه کرد: در سال 88 بر اساس ارزیابی های کشوری استان همدان در زمینه مناسب سازی معابر رتبه 26 کشور را داشته که این رتبه در سال گذشته به ششم کشوری رسیده است.
سوری افزود: در سال 88 در همدان هشت هزار و 889 نقطه عمومی نیازمند مناسب سازی بوده است که تاکنون 50 درصد ان محقق شده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر 600 دانشجو معلول در استان همدان مشغول به تحصیل هستند که 400 نفر از آنان از طریق بهزیستی حمایت می شوند گفت: بهزیستی سال گذشته چهار میلیارد ریال برای مناسب سازی منازل معلولان پرداخت کرده است.
وی اظهار داشت: معلولان باید مطالبه گر باشند و برای نیازهای خود تلاش کنند تا مسوولان نیز بتوانند در حد توان به مشکلات آنان پاسخ دهند.
معاون برنامه ریزی و عمرانی فرمانداری همدان گفت: دو منطقه ˈخضریانˈ و ˈکبابیانˈ در شهر همدان به عنوان پایلوت برای تردد معلولان مناسب سازی می شوند.
ˈمحمد علی محمدیˈ افزود: در اجرای این طرح که به عنوان ˈشهر بدون مانعˈ نامگذاری شده برنامه های مناسب سازی برای تردد معلولان و جانبازان توسط دستگاه های مرتبط اجرایی می شود و نتیجه آن باید به کمیته تخصصی مناسب سازی اعلام شود.
وی با بیان اینکه مسوولان دستگاه های اجرایی باید برای مناسب سازی اداره ها و سازمان ها تلاش کنند اضافه کرد: از این پس یکی از فاکتورهای ارزیابی مدیران مناسب سازی دستگاه ها برای ورود و تردد معلولان است.
وی اظهار داشت: مناسب سازی تردد فضاهای معلولان در همدان در مقطعی به صورت مطلوب انجام شد و مسوولان با جدیت و انرژی خوب وارد عمل شدند اما با این حال این عملکرد با جامعه آرمانی بسیار فاصله دارد.
محمدی افزود: خط کشی خیابان ها به گونه ای است که معلولان و جانبازان به سختی می توانند از عرض خیابان ها عبور کنند.
وی با تاکید براینکه توجه به پیاده روها و سرویس های بهداشتی برای معلولان باید مورد توجه قرار گیرد گفت: اجرا کردن استانداردهای نوسازی و بهسازی برای سرویس های بهداشتی از ضروریات است.
وی با انتقاد از اینکه بسیاری از مساجد ، حسینیه ها ، دستگاه های اجرایی و مجتمع های تجاری رمپ ورودی برای تردد معلولان را ندارند اظهار داشت: در برخی از بخش ها نیز که رمپ برای تردد معلولان وجود دارد بسیار نامناسب و غیراستاندارد است.
وی اضافه کرد: ساختن برخی از رمپ ها استانداردهای لازم را ندارند و فدای زیبا سازی شده است که شهرداری باید دستگاه های اجرایی را ملزم به ساختن رمپ های متناسب با استانداردها کند.
محمدی با بیان اینکه جمعیت امروز کشور به سمت کهولت سن می رود گفت: مناسب سازی معابر و خیابان ها علاوه بر استفاده معلولان و جانبازان مورد استفاده سالمندان و سایر مردم هم قرار می گیرد.
معاون تعاون ، مسکن و درمان بنیاد شهید و امور ایثارگران همدان نیز گفت: بنیاد شهید بر اساس رسالت خود برای مناسب سازی اهمیت ویژه ای به جانبازان داده است و مناسب سازی را از داخل منازل جانبازان و ایثارگران آغاز کرده است.
سید ˈ جواد موسوی یگانهˈ افزود: بنیاد شهید برای مناسب سازی جانبازان ضایعه نخاعی تسهیلات بلاعوض و وام قرض الحسنه اعطا می کند.
یکی از اعضای شورای اسلامی شهر همدان نیز گفت: در شورای این شهر مقرر شد که نمایندگان و مسوولان معلولان استان در صحن علنی شورا حضور داشته باشند تا بتوانند مشکلات این قشر را مطرح کنند.
حجت الاسلام سید ˈمجید موسویˈ افزود: با توجه به اینکه همدان یک منطقه کوهستانی است هر قدر برای مناسب سازی معابر تلاش شود کمبودهایی وجود خواهد داشت بنابراین در کنار مناسب سازی باید توجه به معلولان و ترویج روحیه ایثار ، مهروزی و محبت در جامعه نهادینه شود تا مردم کمک به معلول و جانباز را وظیفه خود بدانند.