اوتیسم نوعی اختلال رشدی است که با رفتارهای ارتباطی و کلامی غیرطبیعی مشخص میشود، این بیماری یک معلولیت رشدی دائمی است که بر نحوه ارتباط فرد با محیط پیرامون خود اثر می گذارد. انجمن اوتیسم ایرانیان، به عنوان یک سازمان مردم نهاد با هدف حمایت از این گروه از بیماران در بهمن 93 در کاشان شروع به کار کرده است.رئیس انجمن اوتیسم کاشان در گفت وگو با پیک توانا، گفت: اگر فردی در بخشی از توانایی خود محدودیت دارد باید استعدادهای او در سایر بخش ها کشف و به منصه ظهور برسد متأسفانه هم اکنون نگاه و فرهنگ نادرست حاکم بر جامعه مانع از فعالیت و استفاده از ظرفی تهای بالقوه افراد معلول شده است.
مریم خیامی پور اظهار کرد: چه بسیارند معلولانی که در مهار تهایی خاص بسیار بهتر و توانمندتر از افراد عادی عمل میکنند ولی شوربختانه در جامعه جایگاهی ندارند. دیدگاه جامعه در خصوص این قشر از شهروندان باید تغییر کند تا فرد معلول از این انزوای تاریک خود بیرون آمده و به دنبال جایگاه واقعی خود باشد.
وی افزود: متأسفانه جامعه حتی حداقل امنیت را برای فرد معلول فراهم نمی سازد و افراد معلول همواره در معرض آسیبهای جدی از طرف افراد سودجو هستند و حتی در خطر تعرض وخشونت های جنسی هستند که خانواده ها از ترس آبرو سکوت می کنند و این خطر باعث شده که خانواده، فرزند معلول خویش را به شدت از محیط های اجتماعی دور نگهدارد.
این فعال اجتماعی تاکید کرد: افراد معلول به خصوص در گروه کم توانان ذهنی و افراد مبتلا به اختلال اوتیسم به شدت نیازمند محیطهای امن هستند تا در آن فضا مهارتهای اجتماعی و حرفه ای را آموزش ببینند.
خيامي پور تصریح کرد: شناخت استعداد اين افراد، حرفه آموزی و ایجاد شغل و درآمد، اعتماد به نفس فرد معلول را افزایش داده و افسردگی ناشی از برخي محدودیت ها که منجر به شکل گیری رفتارهای نابهنجار می شود را در وی کاهش میدهد و همچنین آرامش را به وی و خانواده باز می گرداند و فرد را به سمت یک زندگی مفید سوق می دهد. به گفته ی وی، اگر معلولیت، به درستی دیده شود، می تواند فرصتی ارزشمند برای جامعه باشد و برای آن برنامهریزی مناسب در نظر گرفته شود و در غیر این صورت حتما تهدیدی ویران کننده برای خانواده و جامعه خواهد بود.
این فعال اجتماعی گفت: در شرایط فعلی انتظار صرف از ارگانهای دولتی درخصوص ساماندهی وضعیت افراد معلول اشتباه است باید مثلثی با سه ضلع خانواده، دولت و جامعه، فرد معلول را مورد حمایت قرار دهند تا فرد معلول تا جایی که امکان دارد به مرحله خودایستایی و استقلال برسد.
خيامي پور در خصوص اهمیت آموزش معلولان افزود: مسلما آموزش در سالهای اولیه زندگی فرد معلول آثار پایدار و بسیار مفیدی بر جسم و روان فرد می گذارد ولی این نوع آموزش ها نیازمند زمان و هزینه های بیشتر نسبت به افراد عادی خواهد بود، اما نتیجه آن نجات یک انسان است که قرآن نجات یک انسان را برابر با نجات تمام انسا نها می داند.
وی ضمن تقدیر از مشارکت نیکوکاران تصریح کرد: نجات عزیزان معلول و توانمندیهای آنها با همت عالی جامعه، پرورش پیدا میکند و از نیکوکاران که به مانند دستهای خدا بر روی زمین هستند و اراده الهی به واسطه آنها به فعل و ظهور می رسد، می خواهم آستین همت را بالازده و در این حوزه کارهای زیر بنایی، با اثرات پایدار بوجود آورند.
و به کمکهای سطحی اکتفا نکنند. رییس انجمن اوتیسم کاشان گفت: نداشتن شرایط مساعد نگهداری، آموزشهای ناکافی والدین، مشکلات مالی و هزینه بالای کلاس های آموزشی کودکان و نبود کمک و حامیان مالی و عدم همکاری موسسات مربوطه از جمله مشکلات مربوط به بیماران اوتیسم است.
خیامی پور افزود: آمار کودکان اوتیسم، روبه افزایش است و چون فرصت طلایی برای آموزش و توانبخشی آنها برای سن زیر 10سال است و کارهای زیرساختی در جامعه ما برای این گروه از توان یابان انجام نشده است، پس ضرورت دارد که نیکوکاران و سازمان های مردم نهاد در این حوزه مشارکت جدی داشته باشند.
سیدجلال جلیلی نوش آباد
خبرنگار/استان مرکزی