عصای سفید این روزها در دست ورزش نابينايان و کمبینایان استان قزوین است و این بخش از ورزش استان دچار رکود حاصل از بیتوجهی مسئولان شده است.
نابینایان و کمبینایان مانند دیگر افراد جامعه توانستهاند در برخی رشتهها فعالیت کرده و توانمندی های خود را بروز دهند که در این میان حضور در میادین ورزشی از مواردی است که این ظرفیت ها با کسب افتخاراتی نشان داده شده است.
در استان قزوین هم با حضور علاقمندانه ناشنوایان و نابینایان در میدانهای ورزشی مانند رشتههای گلبال، شطرنج، دوومیدانی و چندین رشته ورزشی دیگر شاهد بروز خلاقیتها هستیم.
در استان قزوین جامعه هدف با بیش از ٢هزار نابینا و کمبینا شناساییشدهاند كه تعداد محدودی از آنها به ورزش روی آوردهاند و توانستهاند فعال شوند.
تعدد مدالهای رشتههای نابینایان و کمبینایان استان و ركود چندساله در این عرصه بهانهای شد تا در این گزارش با ورزشكاران و دست اندرکاران این رشته ورزشی گفتگو کنیم.
دبیر هیئت نابینایان و کمبینایان استان كه بهعنوان مربی گلبال استان مدتهاست با این ورزشكاران زندگی میکند در خصوص علت رکود در رشته ورزشهای معلولان میگوید: مسئولان و دستاندرکاران استان متأسفانه نابینایان و کمبینایان را فراموش کردهاند .و توانمندی آنها را نادیده گرفته اند
نادر جهانبخش بابیان اینكه در فعالیت دو ماهه هیئت جدید، تعداد ورزشكاران استان به ٥٠ نفر افزایشیافته است گفت: با همه مشكلات توانستیم سرویس ایاب و ذهاب ورزشكاران زن را با هزینه هیئت تأمین كنیم.
وی یادآور شد: گلبال و دوومیدانی از رشتههای فعال در هیئت نابینایان و کمبینایان است و شطرنج نیز در استان نیمه فعالشده و در آینده نزدیک فوتبال پنجنفره در استان راهاندازی میشود ولی امكانات محدود هیئت جوابگوی فعالیت ورزشكاران روشندل استان نیست.
دبیر هیئت نابینایان و کمبینایان استان گلایهای هم داشت و گفت: در جلساتی که با استاندار سابق و مدیران اجرایی استان برگزار شد قرار بود حمایتهایی از این هیئت صورت گیرد اما با تغییر استاندار این وعدهها هم فراموششده و به خاطرات پیوسته است.
کرپی نایب رئیس سالهای دور هیئت استان، مربی و داور پیشکسوت گلبال هم درباره مشكلات این رشته ورزشی گفت: یکی از دلایل نبود مربی متخصص و همچنین کمرنگ شدن مسابقات قهرمانی کشور، کمبود بودجه و نبود پشتیبان است كه عاملی بر حضور ورزشکاران ملی استان در رشته گلبال در تیمهای سایر استانها در قالب رقابتهای لیگ کشور شده است.
وی در خصوص کاهش تعداد ورزشكاران، مربیان و رشتههای ورزشی در ورزش نابینایان و کمبینایان به خبرنگار مهر گفت:برنامهریزی برای تمرینات مختلف از سوی هیئت انجامشده اما به دلیل اینکه مناسبسازی فضاها در طرحهای عمرانی محدود است و خانوادهها کمتر علاقه ای برای آوردن فرزندان خود به اماكن ورزشی نشان می دهند و همچنین تبلیغات هیئت در حدی نیست که تمام خانوادههایی که دارای فرزند کمبینا و نابینا هستند با فعالیتهای هیئت آشنا كنند در این بخش با فقدان مربی، ورزشكار و تیم در لیگ مواجه هستیم.
علیرضا قورچی بیگی و علی چگینی از قهرمانان فراملی شطرنج و گلبال استان هم نبود خانه ورزش نابینایان و کمبینایان، نبود فضای تخصصی و همچنین حمایت نکردن مادی و معنوی از قهرمانان فراملی را ازجمله مشكلات این هیئت در استان عنوان کرده و از مسئولان ارشد استانی درخواست کردند به این مسائل رسیدگی شود.
عباس علایی مقدم معاون ورزشی اداره كل ورزش و جوانان استان هم كه برنامههای هیئتهای ورزشی را پیگیری کرده و برای هموار شدن بستر فعالیت ورزشی تلاش میکند در خصوص وضعیت هیئت نابینایان و کمبینایان استان گفت: اداره كل ورزش و جوانان پیگیر وضعیت تمام هیئتهاست و برای رفع مشكلات و موانع هر كاری انجام میدهد تا توسعه این ورزش تسریع شود.
وی بیان کرد: هیئت نابینایان و کمبینایان برنامههای خود را آغاز كرده و ما هم زیرساختهای اولیه را تأمین میکنیم تا این رشته تقویت شود.
علایی افزود: با نگاه ویژه به هیئتهای معلولین، وظیفه خود می دانیم از معلولان و فعالیتهای ورزشی آنان حمایت کنیم.
وی یادآور شد: با مشخص شدن وضعیت مجموعه تختی مشكل برخی از هیئتهای ورزشی رفع میشود و امروزجامعه معلولین برای حضور پررنگتر در اجتماع نیاز به همدلی دارد و دراینبین با احداث و تجهیز امكانات ورزشی و مناسبسازی فضاهای موجود میتوان گامی در راستای اعتلای ورزش همگانی و قهرمانی در بین اقشار مختلف معلولین برداشت و اگر با برنامه بلندمدت رشد ورزش را دنبال كنیم سكوهای پارا آسیایی و پاراالمپیک دور از دسترس نخواهد بود.
امید است با توجه بیشتر به ورزش معلولان و بهویژه نابینایان و کمبینایان بتوان با حمایتهای جدی زمینه حضور این افراد مستعد در میدانها کشوری و بینالمللی را فراهم کرد تا جوانان غیور و باهمت ورزشکار بتوانند در عرصههای ورزش قهرمانی بدرخشند.