روزنامه ولایت به بهانه روز جهانی معلولان بررسی کرد
“با هم تواناتریم” این شعاری بود که اعضای کانون معلولین توانا امسال در گرامیداشت روز جهانی معلولان برآن تاکید داشتند.
تیم پویا به مناسبت (سوم دسامبر مصادف با سیزده آذرماه خورشیدی روز جهانی معلول) در محل میدان آزادی قزوین جمع شدند تا در هوای سرد پاییزی و در میان برگهایی زردی که روزی سبز بودند و همه برای آرامش به آن پناه میبردند و اکنون در زیر پای عابران فریاد میزنند در یک تریبون آزاد در سطح شهر مطالبات خود را از مسئولان و به ویژه مجموعه مدیریت شهری قزوین فریاد بزنند تا سایر مردم هم با حقوق آنها آشنا شوند و بر همگان اثبات کنند با هم تواناترند.
بیشتر مطالبات این قشر که از دیرباز همه مطرح بوده است در زمینه مناسب سازی فضاهای شهری، تامین امکانات کار درمانی، تجهیزات توانبخشی و دارو بود و آنها همچنان امیدوارند تا شاید روزی فریادهای خاموش آنها شنیده شود و دیوار انتظار آنها برای حضور با سهولت در اجتماع شکسته شود و آنان نیز در کنار تمامی شهروندان و همسن و سالان خود در جامعه حضور پیدا کنند.
این روز فرصتی مهیا کرد تا دقایقی در میان این قشر از جامعه قزوین باشیم؛ آنها با وجود ضعفهای جسمانی و حرکتی، ظرفیتهای علمی، ورزشی و هنری بسیار قابل توجهی در خود پروراندهاند و همواره در عرصههای مختلف ملی و بینالمللی نام قزوین و ایران زمین را پرآوازه کردهاند. متاسفانه در کشور ما تصویب قانون به معنای اجرای قانون نیست.
مدیرعامل کانون معلولین توانا در حاشیه این مراسم در گفتوگو با خبرنگار ولایت، اظهار میکند: مشقتهای زندگی جامعه معلولان بارها در فرصتهای مختلف مطرح شده است و این مطالبات جدید نیستند؛ شاید از بدو تاسیس کانون معلولان توانا قزوین که از سال 1379 صورت گرفته به این موضوعات با جدیت پرداخته شده است؛ البته تاکنون در این حوزه دستاوردهای خوبی حاصل شده است که از جمله آنها میتوان به دو مرحله تصویب قانون جامعه حمایت از معلولان در سالهای 83 و 97 اشاره کرد.
سیداکبر حسینی با بیان اینکه متاسفانه در کشور ما تصویب قانون به معنای اجرای قانون نیست و فاصله زیادی میان تصمیمگیری تا اجرای تصمیمات وجود دارد؛ تصریح میکند: با وجود آنکه در سال 1397 قانون نسبتا جامعی در حوزه معلولان به تصویب رسید؛ اما تاکنون کمتر از 30 درصد آن در کشور اجرایی شده است و مدیران سازمان بهزیستی استان اذعان میکنند که کمتر 10 درصد آن در قزوین عملیاتی شده که این اسفبار است.
او با بیان اینکه امسال برآن شدیم تا جامعه معلولان، توانمندیها و تنگناهای آنها را به اطلاع مردم هم برسانیم و این موضوعات را عمومیسازی کنیم؛ اضافه میکند: به همین منظور به مناسبت روز جهانی معلولان پس از اخذ مجوزهای لازم در پیاده راه سبزهمیدان قزوین جمع شدیم تا سایر مردم نیز از تلخ و شیرینیهای زندگی معلولان آگاهی پیدا کنند.
مدیرعامل کانون معلولین توانا توضیح داد: در این مراسم علاوه برآنکه توانمندان این کانون، مطالبات و مشکلات خود را مطرح کردند؛ فرصتی هم مهیا شد تا سایر شهروندان طوماری را که از سوی این کانون در راستای وظایف شهرداریها در برابر معلولان آماده شده است را امضاء کنند.
حسینی بیان میکند: متاسفانه دسترسی به فضاهای عمومی برای سالمندان، معلولان و بانوانی که کالسکه فرزند به همراه دارند در جامعه ما به ویژه قزوین مورد توجه قرار نگرفته است در حالی که بر اساس قانون جامعه حمایت از معلولان تردد با سهولت در فضاهای شهری، حقوق هر شهروندی در کشور ما میباشد.
در حال حاضر 690 نفر دانشآموز معلول در استان از تحصیل بازماندهاند
او با اشاره به اینکه موضوع تردد معلولان از قوانین مصوب سال 1397 است؛ عنوان میکند: درحال حاضر 690 نفر دانشآموز معلول در گروه سنی 6 تا 11 سال در استان داریم که از تحصیل به دلیل مشکلات اقتصادی و مناسبسازی نشدن فضاهای آموزشی بازماندهاند؛ در بررسیهای انجام شده 280 نفر از این دانشآموزان هیچگونه ضعفی برای یادگیری ندارند و این موضوع بسیار تلخ و بغرنج است و امیدواریم مجموعه مدیریت شهری و سایر مسئولان اجرایی ملی و استانی پس از این به جامعه معلولان توجه بیشتری داشته باشند و در این حوزه جدیت بیشتری وظایف خود را اجرایی کنند.
بر اجرای قانون حمایت از معلولان نظارت نمیشود
مدیر روابط عمومی کانون معلولین توانا نیز در گفتوگو با خبرنگار ولایت اظهار میکند: قانون حمایت معلولان نه تنها اجرا نمیشود بلکه هیچگونه نظارتی هم وجود ندارد که این قانون چرا اجرا نمیشود؟!
مرضیه کریمی با بیان اینکه بودجهای به سازمانهای مردم نهاد اختصاص داده نمیشود و همواره نادیده گرفته میشود؛ عنوان میکند: ما جامعه معلولان با جدیت خواستار اجرای قانون جامع حمایت از معلولان هستیم؛ از تمامی دستگاههای اجرایی و نهادهای دولتی تقاضا داریم نظارت دقیق و مطلق بر اجرای این قانون داشته باشند تا این قشر از جامعه هم بتوانند در جامعه حضور پیدا کنند.
او با بیان اینکه کانون معلولان توانا در شهر قزوین دارای 5300 نفر عضو، در شهرستان تاکستان دارای 800 نفر عضو و در شهرستان الوند دارای 1200 نفر عضو میباشد؛ خاطرنشان میکند: جامعه معلولان از توانمندی بالایی برخوردار هستند و نباید ظرفیتهای علمی و مهارتی این قشر نادیده گرفته شود؛ آنها هم میتوانند به عنوان یک شهروند شایسته در جامعه ایفای نقش داشته باشند.
مناسبسازی فضاهای شهری مهمترین حقوق شهروندان است
جعفر باجلان از اعضای کانون معلولین توانا در این گردهمایی بیان میکند: مناسبسازی فضاهای شهری مهمترین حقوق شهروندان است؛ همه باید از این حق برخوردار باشند پس لازم است بسترها مهیا باشد تا آنها بتوانند در جامعه حضور پیدا کنند.
او مطرح میکند: تاکنون هیچگاه به حقوق شهروندان در زمینه مناسبسازی فضاهای شهری در سطح شهر قزوین توجهی نشده است و ما جامعه معلولان انتظار داریم این حق اجتماعی ما از مسئولان با جدیت مورد توجه قرار گیرد.
این معلول قزوینی اضافه کرد: متاسفانه مجموعه مدیران شهری در زمینه مناسبسازی فضاهای شهری تاکنون کمکاری کردهاند؛ اکنون هیچ یک از فضاهای عمومی شهر همچون: فرهنگی، ورزشی، تفریحی، مراکز خرید و کسب و کار برای حضور معلولان مناسبسازی نشدهاند. متاسفانه دستگاههای متولی حوزه معلولان که ما باید حقوق خود را از آنها مطالبه کنیم هم برای حضور معلولان مناسبسازی نشده است و شرایط لازم مهیا نیست که یک معلول بتواند از حق خود دفاع کند.
باجلان با بیان اینکه معلولان ترحم نمیخواهند؛ میافزاید: معلولان شرایط استاندارد، اجرا و رعایت قوانین شفافی که برای این قشر تصویب شده است را میخواهد؛ اما مسئولان به بهانههای مختلف از اجرای این قوانین صرفنظر میکنند و از اعمال حق و حقوق معلولان سرپیچی میکنند.
او ادامه میدهد: برای مثال در ماده 27 از قانون جامع حمایت از معلولان بر موضوع معیشت این قشر تاکید شده است؛ اما از سال 97 تاکنون اجرایی نشده است؛ قانونگذار هم ضمانت اجرایی برای اجرای این قانون در نظر نگرفته است.
باجلان اضافه میکند: ما تاکنون چندین مرتبه در دورههای گذشته و فعلی مجلس شورای اسلامی از نمایندگان این پارلمان حقوق معلولان را پیگیری کردهایم؛ متاسفانه نه تنها اثربخش واقع نشده است بلکه به تازگی بند (ب) ماده 15 بودجه را جایگزین قانون تامین حقوق معیشتی معلولان کردهاند.
او عنوان میکند: در ماده 27 از قانون جامع حمایت از معلولان گفته شده است در راستای تامین معیشت معلولان حداقل حقوق ماهیانه قانون کار به معلولان پرداخت شود و ما شاهد هستیم تنها ماهیانه یک میلیون تومان به این قشر پرداخته میشود.
این معلول جسمی و حرکتی تاکید میکند: جامعه معلولان جز توجه بر حق و حقوق اجتماعی و شهروندی که قانونگذار برای آنها تعیین کرده است مطالبه دیگری ندارند و امیدواریم تمامی مسئولان ملی و استانی این مهم را با جدیت مورد توجه قرار دهند.
معلولان دارای حقوق شهروندی هستند
لیلا میرخوشحال از معلولان توانمند استان نیز در حاشیه این مراسم در گفتوگو با خبرنگار ولایت میگوید: روز جهانی معلول فرصتی است که یادآوری میکند این قشر نیز در جامعه دارای حقوق اجتماعی و شهروندی هستند و باید در فضاهای اجتماعی حضور داشته باشند.
او بیان میکند: اگر تعداد اندکی از معلولان در این برنامه اجتماعی حضور پیدا کردهاند به معنای بیتفاوتی آنها و یا اندک بودن تعداد معلولان قزوین نیست؛ چرا که براساس آمارهای اعلام شده 10 درصد از جمعیت کشور ما را معلولان تشکیل میدهند. متاسفانه این قشر از جامعه به دلیل مناسب نبودن فضاهای شهری و نبود فرصت برای تردد نمیتوانند در جامعه حضور پیدا کنند و فرصت تحصیل یا اشتغال داشته باشند.
قانون جامع حمایت از معلولان اجرایی شود
مهدی پایروند دیگر معلول عضو کانون معلولین توانا نیز در گفتوگو با خبرنگار ولایت میگوید: از مسئولان ملی و استانی انتظار دارم قانون جامع حمایت از معلولان را اجرایی کنند در این قانون بر مناسبسازی فضاهای شهری برای معلولان تاکید شده است؛ با اجرای این قانون معلولان هم میتوانند به سهولت در جامعه حضور پیدا کنند به تحصیل، کسب و کار و فعالیتهای ورزشی و موارد دیگر بپردازند.
او درباره بالا بودن نرخ امکانات توانبخشی برای معلولان عنوان میکند: مهمترین وسیله توانبخشی برای یک معلول ویلچر است که اکنون نرخ آن 85 میلیون میباشد؛ هرساله هم معلول برای تعویض باطری آن باید 5 میلیون بپردازیم. در صورتی که لاستیکهای آن دچار نقص شود هرکدام دو میلیون تومان هزینه نوسازی دارد. اگرچه بهزیستی میبایست هر 5 سال یک ولیچر برقی به معلول بدهد؛ اما تاکنون چنین همکاری از این سازمان دیده نشده است.
معلولان در منزل حبس هستند
نفیسه نوریفر که 23 سال دارد و بر اثر بیماری SMA دچار معلولیت شده است نیز در گفتوگو با خبرنگار ولایت مناسبسازی فضاهای شهری را مهمترین دغدغه خود میداند و میگوید: بیتوجهی به این موضوع موجب شده است که ناچار باشیم همیشه مانند یک زندانی در منزل بمانیم.
او که دارای لیسانس حسابداری است؛ بیان میکند: عدم مناسبسازی فضاهای شهری و مجموعههای کسب و کار موجب شده است که معلولان نتوانند به سهولت به مشاغل مورد علاقه خود دست پیدا کنند؛ همچنین با توجه به اینکه معلولان باید به طور مداوم آب درمانی داشته باشند؛ اما یک استخر مناسب برای این قشر وجود ندارد.
تامین دارو مطالبه جدی بیماران SMA است
نوریفر ادامه میدهد: من تا 15 سالگی بر روی پاهای خود راه میرفتم؛ اما تحریمهای دارو و عدم دسترسی به موقع من به دارو موجب شد پس از آن دیگر ویلچرنشین شود. اکنون هم برخی دیگر از اعضای بدنم دچار ضعف شده است.
او اضافه میکند: رئیسجمهور سابق به ما وعده داد که داروهای بیماران SMA را تامین میکند؛ اما این کار تنها مدت یک سال برای کودکان زیر 10 سال محقق شد.
مجتبی مهدوی مقدم نیز در گفتوگو با خبرنگار ولایت نبود ماشینهای مناسب سازی معلولان، تامین دارو گرانی و نبود داروهای مورد نیاز، نبود فرصت کسب و کار برای معلولان را مهمترین مطالبات این قشر از مسئولان دانست و خواستار رفع این مشکلات شد.
گزارش روز ولایت ـ مریم بهبهانیفر