ابوترابی فرد:
موسوی، امروز در حوزهی مهمِ اشتغال به معلولان فعالیت میکند
نشست مشترک تشکلهای مردمنهاد حوزه معلولان با فراکسیون معلولان مجلس برگزار شد
در آستانه 12 آذر و روز جهانی معلول، نشست مشترکی بین تشکلهای مردم نهادِ حوزه معلولان با فراکسیون حمایت از حقوق معلولان در مجلس برگزار شد.
به گزارش پیک توانا:
در این نشست که در محل کمیسیون تلفیق ِ مجلس برگزار شد، نمایندگان NGO ها و تشکلهای معلولان کشور، مسائل و مشکلات خود را با حجت الاسلام ابوترابیفرد نایب رییس مجلس، فاطمه آلیا رییس فراکسیون حمایت از حقوق معلولان، همایون هاشمی رییس سازمان بهزیستی، یحیی سخنگویی معاون توانبخشی بهزیستی کشور، رضایی، رحماندوست و چند تن دیگر از نمایندگان مجلس در میان گذاشتند.
نایب رییس اول مجلس با ابراز خوشحالی از حضور در این نشست بیان کرد: خوشحالم در جمع کسانی هستم که به مسائل و مشکلات معلولان اشراف کامل دارند، بنده شهادت میدهم این حضور جدی که در این فراکسیون میبینم را در سایر فراکسیونها ندیدهام.
حجتالاسلام ابوترابیفرد با اشاره به رئیس هیات مدیرهی کانون معلولین توانا گفت: بنده به آقای موسوی ارادت داشته و در عرصهی مبارزات سیاسی و نیز پس از انقلاب در عرصههای مدیریتی کشور و انقلاب سالها شاهد تلاش وی بودهام و امروز هم ایشان در یکی از حوزههای مهم اقتصادی با نگاه اشتغال به معلولان در قزوین فعالیت میکنند.
ابوترابیفرد با اعلام این مطلب که هم اکنون اصلاح بند 6 مادهی 28 قانون انتخابات مجلس در دستور کار مجلس است گفت: با استفاده از ظرفیتهای کشور میتوان امیدوار بود که در این دوره قدمهای بلندی درخصوص احقاق حقوق معلولان برداشته شود، لذا در نظر داریم در این رابطه نشستهای فصلی داشته باشیم تا روند پیشرفت کارها مورد ارزیابی قرار گرفته و از مسوولان ذیربط، گزارش دریافت شود.
ابوترابیفرد، اجرای قانون را یکی از مهمترین اقدامات دانست و افزود: احترام به قانون در اجرا بین مسوولان، مردم و مجریان باید سرلوحه امور قرار گیرد، همچنین ارتقای قانونگذاری است تا قانون ظرفیت اجرا داشته باشد و به آن توجه شود.
نایب رییس اول مجلس با اشاره به لزوم اجرای بیمهی تکمیلی معلولان، نگاه وزارتخانهی مربوطه را برای رسیدن به نتیجهی مطللوب لازم دانسته و گفت: نکته دیگر برای برونرفت از این تنگنا ارائهی تجهیزات مورد نیاز به عزیزان دارای معلولیت است و مناسبسازی اماکن و معابر نیز از جمله موارد مهم ِ این حوزه است.
فاطمه آلیا، رییس فراکسیون حمایت از حقوق معلولان، با بیان این که پس از عضویت ایران به کنوانسیون، هماکنون در آستانهی ارائهی اولین گزارش به سازمان بین المللی هستیم امیدواریم اصلاح مادهی 28 قانون انتخابات مجلس که به موجب آن نابینایان امکان شرکت در انتخابات مجلس را نداشتند بتواند دستاوردی برای این گزارش باشد.
وی با اعلام این مطلب که ما هر دوشنبه صبح با افراد دارای معلولیت ملاقات حضوری داریم، گفت: این فراکسیون از مجلس هفتم راهاندازی شده و یک ماه پیش که ما در اجلاس بینالمجالس ژنو شرکت کردیم، پارلمان ایران مورد تشویق قرار گرفت و به پارلمانهای دیگر نیز توصیه شد که چنین فراکسیونی را راهاندازی کنند.
نماینده مردم تهران تصریح کرد: محتوای کنوانسیون جهانی معلولان که در 13 آذر 87 در مجلس به تصویب رسید با روح قانون اساسی فاصلهی زیادی نداشته و احترام به جامعهی هدف، آزادی انتخاب، مشارکت کامل و موثر و ورود به جامعه، احترام به تفاوتها و پذیرش افراد دارای معلولیت، برابری فرصتها و دسترسی در بخش حقوق اجتماعی از اهداف این کنوانسیون است.
آلیا با بیان اینکه این کنوانسیون دولتها را موظف به اجرای مفاد آن کرده، خاطرنشان کرد: امیدواریم با همکاری سازمانهای مردمنهاد، دولت و مجلس، لایحه اصلاحیه قانون جامع حقوق معلولان نیز آماده شود، این قانون یک سال است در دولت است، امیدوار بودیم وزیر جدید در آستانه روز جهانی معلولان آن را تقدیم مجلس کند که فعلا خبری از آن نیست.
این نمایندهی مجلس همچنین از برگزاری یک جلسه ی 3 ساعته در هفتهی اول دی ماه، با همین جمع خبر داد و گفت: تراکم کار مجلس زیاد است و مطمئنا تمام نمایندگان مجلس به این کار علاقه دارند.
همایون هاشمی رییس بهزیستی نیز با اشاره به شعار امسالِ روز جهانی معلولان «موانع را بشکنیم، درها را بگشاییم» گفت: همه ما یک آواز و یک سرود را سر میدهیم و آن هم رسیدگی به امور معلولان است، درست است در شرایط آرمانی نیستیم اما در شرایط بحرانی هم قرار نداریم.
وی با اشاره به اینکه رویکرد توانمندسازی خرج دارد و الان هزینهی این رویکرد تنها در فاز اول 10 میلیون ریال است افزود: باید رویکرد توانمندسازی را به چرخه تبدیل کرد تا پول به چرخه برگردد.
هاشمی ضمن تاکید بر این مطلب که قیمت یک ویلچر نسبت به سال قبل چند برابر شده به مشکلات اشاره کرد و گفت: مشکلات پولی به من اجازه نمی دهند که از کارخانهی آقای سید محمد موسوی حمایت کنم و قوانین آنقدر ناقص هستند که بیشتر ترمز جلوی پای سازمان میگذارند تا اینکه بخواهند باعث پیشرفت شوند.
هاشمی با اعلام اینکه متاسفانه بار همهی کمکاریها به دوش سازمان بهزیستی افتاده، به وظایف مجلس هم اشاره کرد و گفت: ما از مجلس گلایه داریم، مجلس باید از ما بازخورد بخواهد، ما باید یک مسیر نوین طراحی و همه در این حرکت وارد شوند.
رییس هیات مدیرهی کانون معلولین توانا در این نشست ضمن ابراز خرسندی از ملاقات همشهری خود، حجت الاسلام ابوترابی فرد، از فرصت به وجود آمده برای نشست تشکلهای معلولان در خانهی ملت تشکر کرد.
سید محمد موسوی با تبریک روز جهانی معلولان گفت: معلولیت هزینه دارد و من امروز، در این جلسه از تمام زخم بستریها، ویلچریها و کسانی که پیوسته زمین میخورند چون یک جفت زیرعصایی لاستیکی مناسب ندارند چرا که هزینهی تهیه ی آن 35 هزار تومان و تقریبا نزدیک به مستمری یک ماه بهزیستی است، یاد میکنم.
موسوی ادامه داد: من همچنین از معلولانی یاد می کنم که اگر بخواهند ویلچر مناسب سوار شوند باید به اندازهی نصف قیمت خودروی پراید هزینه کرده و اگر بخواهند ویلچر وارد کنند باید هزینه ی گمرک یک دستگاه خودرو را بابت این ویلچر پرداخت کنند.
رییس هیات مدیرهی کانون توانا با بیان این نکته که من روزی فرماندهی سپاه بودم و حالا سرپرست سرمایه هستم گفت: من سرمایهدار نیستم بلکه امین خدا و امین این سرمایه هستم و کارخانهای که خدا لطف کرده و آن را با بِرَند “فیروز” به من داده، امروز مورد اطمینان مردم است.
موسوی خطاب به نایب رییس اول مجلس گفت: ما زیر سایهی حجت الاسلام ابوترابی، پدر و برادر بزرگوار ایشان کار کردهایم و “کارخانهی فیروز” که با پوست و موی مردم سر و کار دارد امروز جلوی برندهای خارجی را گرفته و توانسته 86 درصد کارکنان این کارخانه که از معلولان هستند را صاحب شغل کند.
وی تصریح کرد: من میتوانم یک دستگاه اتوماسیون از آلمان وارد کنم و آن دستگاه به جای تمام کارکنان معلول کار کند اما این کار را نمیکنم چون خواهان اشتغال معلولان هستم اما من با این عملکرد و نگرش نباید در سازمان بهزیستی پرونده داشته باشم.
مدیرعامل گروه بهداشتی فیروز با تاکید بر این مطلب که معلولیت یک عارضهی اجتماعی است و این عارضه وکیل و وزیر و… نمیشناسد اذعان کرد: آنچه زمینهساز حضور اجتماعی و توانبخشی روحی، روانی و اجتماعی معلولان است زیر سایهی قانون جامع حمایت از حقوق معلولان، کارساز خواهد بود.
وی با اعلام این مطلب که پیام من به دولتمردان این است که «معلولان توانا هستند و می توانند» ادامه داد: معلولان، بزرگترین اقلیت دنیا هستند و ما امیدواریم دولت کریمه بتواند مشکلات این افراد را حل کرده و معلولان بتوانند در بسترهای فکری جامعه فعال شوند.
سهیل معینی رییس هیات مدیره انجمن باور نیز در این نشست گفت: دست معلولان کمتر به راهروهای قدرت میرسد، بنابراین وظیفه دستگاههای متولی و سازمانهای مردمنهاد برای استیفای حقوق این افراد سنگینتر میشود و مشکلات باید به گونهای مطرح شود که منجر به راه حل شود.
همچنین “علیرضا آتشک” از رعد الغدیر درخصوص زمینههای کارآفرینی افراد دارای معلولیت توضیحاتی ارائه کرد و گفت: حدود 80 درصد معلولان جویای کار فاقد مهارت لازم هستند که باید زمینههای آموزش این افراد فراهم شود و پیشنهاد من اجرای طرح ملی “دانش کار” است.
نمایندهی انجمن کمتوانان ذهنی نیز با اشاره به بار سنگینی که خانوادههای کمتوانان ذهنی به دوش میکشند تصریح کرد: در برنامه توسعه پنجم هیچ برنامهای برای کمتوانان ذهنی در نظر گرفته نشده است که امیدواریم در اصلاحیه قانون 16 مادهای حقوق معلولان به این امر توجه شود.
همچنین نیکبخت از انجمن ضایعه نخائی گفت: که هیچکس مشکلات پنهان افراد ضایعه نخائی را نمیبیند، حق پرستاری به آنها داده نمیشود و اگر هم داده میشود بسیار اندک است.
علی صابری نماینده تشکل نابینایان و کمبینایان هم در این نشست رسیدگی به مشکلات معلولان را در قالب پنج اولویت بیان و اظهار کرد: پیگیری اصلاحیه قانون جامع، بررسی مهیا شدن مقدمات پیوستن دولت ایران به پروتکل الحاقی، توجه مجلس به اسناد بینالمللی سازمان مالکیت معنوی جهانی حقوق معلولان، پیگیری اصلاح بند 6 ماده 28 قانون انتخابات و سازماندهی و نهادینه کردن سازمانهای مردمنهاد مربوط به معلولان از جمله این اولویتها هستند.
ترانه میلادی دبیرکل کانون معلولان شهرداری تهران نیز با بیان اینکه ما علاوه بر بحث اشتغال، معیشت، مسکن و ازدواج، این است که هنوز نمیدانیم کجا هستیم تا بتوانیم یک قدم به جلو برداریم گفت: هیچ سازمانی هنوز یک آمار دقیق از معلولان آن هم به تفکیک نوع معلولیت ارایه نکرده تا متناسب با نیازهای آنها برایشان برنامهریزی شود.
نجفی هم از انجمن اماس ایران هم به قیمت بالای داروهای بیماران ام.اس اشاره کرد و گفت: بحرانی که اخیرا اتفاق افتاد قیمت این دارو را 2 تا 3 برابر کرد که الان خوشبختانه قیمت ها کمی فروکش کرده، اما موضوع این است که بیماران ام.اس را نه به عنوان بیمار قبول دارند و نه به عنوان معلول که من تقاضا دارم این افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار گیرند.
شهیدی رییس هیات مدیره کانون تشکلهای مردمی سراسر کشور هم اظهار کرد: من پیشنهاد میکنم دستگاهها و وزارتخانههایی مثل وزارت راه و شهرداری هم صندوقی ایجاد کنند که این صندوق برای هزینهکرد فعالیتهای بهزیستی اختصاص یابد.
لیلا اعتماد رییس هیات مدیره انجمن خانواده ناشنوایان ایران نیز گفت: ناشنوایان از بدو تولد تا زمان پیری احتیاج به استفاده از فرصت بهینه جهت یادگیری در هر زمینهای دارند چرا که به دلیل مشکلات در مدارس تلفیقی و نیز مدارس ویژه استثنایی و کمبود زمان به میزان دو برابر آموزش در مقایسه با افراد عادی نیاز دارند.
در پایان جلسه نیز احمد فدایی دبیر فراکسیون حمایت از حقوق معلولان با تبریک روز جهانی افراد دارای معلولیت گفت: در حال حاضر بهزیستی باید مسوولیت ارگانهای دیگر را هم بر دوش بکشد، ما در فراکسیون استخدام معلمان را پیگیری کرده و به کمک خانم آلیا به همه ارگانها نامه فرستادیم و خواستار ارایه دستاوردهای آنها درخصوص معلولان شدیم.