نرگس نیکخواه : یک فرد نابینا یا کم بینا هنگامی که به سن ازدواج می رسد ، حتی اگر از تمام ویژگی های مثبت فردی و اجتماعی مانند اعتماد به نفس لازم، مدارج بالای تحصیلی، مسکن و شغل ، برخوردار باشد با مساله دیگری یعنی ‘نگرش فرد مقابل’ و جامعه نسبت به توانایی های یک فرد نابینا، روبرو است که آیا یک فرد نابینا یا کم بینا می تواند خانواده را مدیریت کند و زندگی را بچرخاند.
وی تصریح کرد: بسیاری از افراد جامعه بر این باورند که یک فرد نابینا باید با یک فرد نابینای دیگر یا یک فرد دارای معلولیت ازدواج کند حتی اگر هم کفو ، نباشند.
وی اضافه کرد: برخی افراد جامعه معتقد هستند که توقع یک فرد نابینا باید برای ازدواج پایین باشد و فرد مقابل او فقط برای ثواب کردن با یک فرد نابینا ازدواج کند درحالیکه این نگرش سازنده نیست و موجب رضایت دو طرف زندگی نخواهد شد بلکه فقط به واسطه پیوند در کنار هم زندگی خواهند کرد.
این جامعه شناس اظهار داشت: درک درست از تشکیل خانواده باید آموزش داده شود که بخشی از این آموزش ها مربوط به خانواده و بخش دیگری، مربوط به جامعه است .
نیکخواه تاکید کرد: در عصر توانایی ها، تفاوت ها چندان معنایی ندارد اما متاسفانه برخی افراد، نابینایی یا کم بینایی را نقص می دانند و تصور می کنند که برغم تمام موقعیت تحصیلی و اجتماعی بالای یک فرد نابینا ، او حتما باید با یک فرد پایین تر از سطح خود ازدواج کند تا با او برابر شود.
وی با اشاره به نقش مهم خانواده در زندگی هر فردی از جامعه ، گفت: اگر کودکی در خانواده ای دارای ویژگی یا معلولیت خاصی باشد ، نقش خانواده در زندگی او بسیار بیشتر و پررنگ تر خواهد شد.
وی اظهار داشت: یک فرد نابینا یا کم بینا برای تک تک موارد زندگی نیاز به آموزش های خاص دارد و اگر سرمایه گذاری خوبی در این زمینه انجام شود ، زندگی آنان تفاوت چندانی با افراد غیرمعلول نخواهد داشت .
نیکخواه گفت: این درحالی است که اگر آموزش های لازم به افراد نابینا یا کم بینا ارائه نشود ، آنان در تمام مسیر زندگی با مشکل مواجه خواهند شد و اتفاقا هم خانواده و هم جامعه را درگیر مشکلات خود خواهند کرد.
دبیر سومین همایش ملی جامعه بینا شهروند نابینا در ادامه به برگزاری این همایش اشاره کرد و افزود: به دلیل نقش بااهمیت خانواده و نگرش جامعه در زندگی افراد نابینا و کم بینا ، این همایش با محور نقش و عملکرد خانواده در کیفیت زندگی نابینایان و کم بینایان، برگزار می شود.
نیکخواه، بررسی زمینه های تشکیل خانواده برای افراد نابینا و کم بینا، توانمند سازی خانواده های دارای عضو نابینا و کم بینا و مبانی تحکیم و پایداری خانواده های دارای عضو نابینا و کم بینا را از دیگر محورهای اصلی این همایش عنوان کرد.
وی اضافه کرد: نقش مشاوران و خدمات مشاوره ای در توانمندسازی و ارتقای کیفیت زندگی خانواده های دارای عضو نابینا و کم بینا، ساختارهای خانوادگی، سبک زندگی و تاثیر آن در سلامت روانی و اجتماعی خانواده های دارای عضو نابینا و کم بینا، عوامل موثر بر تقویت مبانی، تحکیم و پایداری ساختار خانواده های دارای عضو نابینا و کم بینا و نقش آموزش در ارتقای کیفیت زندگی خانواده های دارای افراد با آسیب بینایی نیز از محورهای فرعی همایش به شمار می رود.
وی ادامه داد: نقش آموزش در ارتقای کیفیت زندگی خانواده های دارای افراد با آسیب بینایی، شناسایی نقش مداخله بهنگام در عرصه توانمندسازی خانواده های افراد با آسیب بینایی، تاثیر عوامل روانشناختی و جامعه شناختی بر کیفیت زندگی نابینایان و کم بینایان وخانواده های آنان ،نقش دسترسی نابینایان، کم بینایان و خانواده های آنان به خدمات، امکانات و تجهیزات توانبخشی، کمک زیستی و حمایتی در ارتقای زندگی این افراد و اهمیت نقش همراهی و حمایتی خانواده ها در پرورش، توانمندسازی و استقلال اعضای نابینا وکم بینای خویش از دیگر محورهای این همایش است.
نیکخواه، عوامل موثر بر تسهیل فرآیند ازدواج و تشکیل خانواده نابینایان و کم بینایان، نقش قوانین حمایتی در ارتقای کیفیت زندگی خانوادگی نابینایان و کم بینایان و شناسایی مسئولیت ها و نقش نهادهای دولتی و تشکل های غیر دولتی در ارتقای کیفیت زندگی خانوادگی نابینایان و کم بینایان را از دیگر محورهای فرعی همایش ذکر کرد.
وی یادآور شد: سومین همایش ملی جامعه بینا شهروند نابینا از سوی دانشگاه کاشان با همکاری جامعه نابینایان و کم بینایان کاشان و حمایت برخی نهاد های دولتی و غیر دولتی مرتبط در روزهای هشتم و نهم شهریورماه جاری برگزار می شود.
منبع: ایرنا، ۷ شهریور ۱۳۹۶