مدیرعامل کانون معلولین توانا:
کانون معلولین توانا با مدیریت معلولین توانمند اداره میشود
به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین، عموم قشرهای مردمی بدون در نظر گرفتن جنسیت، میزان تحصیلات، قدرت اقتصادی، توان اجتماعی و بسیاری ویژگیهای دیگر، لازم است که از حقوق عادی شهروندی برخوردار شوند.
برخی از افراد جامعه با توجه به محدودیت و تفاوت ظاهری که با سایر مردم دارند موجب شده گاهی اوقات توانایی و نیازهای آنها در عرصههای مختلف نادیده گرفته شده یا به درستی مورد توجه قرار نگیرد.
معلولان جامعه که در ردههای گوناگون معلولیت تقسیمبندی میشوند، بخشی از افراد این جامعه بوده و دارای توانمندیها و استعدادهای گسترده و غیر قابل انکاری هستند.
برخی از این افراد سطوح برجسته علمی، ورزشی، فرهنگی و اجتماعی را کسب کردند و با تلاش خود از بسیاری افراد سالم و تندرست پیشی گرفتند که ارزشمند و قابل تحسین است.
کانون معلولان توانا یکی از نهادها و سازمانهای مردم نهاد است که بسیاری از امور مورد نیاز و فعالیتهای برجسته معلولان را در حوزههای مختلف اجرایی زیر نظر دارد و پیگیری میکند.
اداره شدن این کانون از سوی افراد معلول را شاید بتوان یکی از مهمترین ویژگیهای آن دانسته که مسئولان کانون بیش از هر فرد دیگری نیاز و دغدغه معلولان را درک میکنند.
مطابق بررسی صورت گرفته کانون معلولان توانا در استان قزوین فعالیتها و برنامه ویژه و متنوعی را برای معلولان این استان طراحی و اجرا کرده که در چند سال گذشته با استقبال روزافزون این افراد همراه بوده است.
برای آگاهی بیشتر از توانمندیها و چگونگی فعالیت کانون معلولان توانای استان قزوین خبرنگار ما با محمدرضا هادیپور مدیرعامل این کانون گفتوگو کرده که در ادامه میآید.
فارس: کانون معلولان توانا از چه سالی آغاز به کار کرده و چه تعداد از معلولان را زیر پوشش قرار داده است؟
این کانون از سال 74 فعالیت خود را در استان آغاز کرده است و در حال حاضر به بیش از 3 هزار نفر از معلولان استان قزوین در سطوح مختلف معلولیت خدمات میدهد.
فارس: چه اهدافی را در کانون دنبال میکنید و در حدود 20 سال گذشته به کدام یک از این اهداف دست پیدا کردید؟
تغییر نگرش جامعه نسبت به معلولیت و افراد معلول و دفاع از حقوق معلولان و آشنا کردن آنها با این حقوق مادی و معنوی بخشی از اهداف کانون معلولان توانا محسوب میشود.
در دهههای گذشته به دلایل مختلف، بسیاری از فعالیتها و خدماتی که اکنون به معلولان ارائه میشود مقدور نبوده است اما امروزه با آشنا شدن قشرهای مردم و مسئولان از روند اجرایی کانون و پیگیری مداوم مسئولان این حوزه، روند رو به رشدی را طی میکند.
فارس: کانون معلولان توانا چه فعالیتهایی در دست اجرا دارد؟
در حال حاضر سازمانها و نهادهای مردمی مختلفی در سطح کشور فعالیت میکنند که امور مورد نیاز معلولان را پیگیری کرده و برای رفع مشکلات آنها تلاش میکنند.
عدم اتحاد این سازمانهای مردمنهاد یک از اموری بوده که موجب کاهش توان اجرایی و برنامههای مورد نظر این عرصه شده است.
کانون معلولان توانا، این نهادهای مردمی را شناسایی کرده و یک مجمع تشکیل داده با عنوان «هماندیشی درباره قانون جامع معلولان» که تلاش میشود با دستگاههای اجرایی تعامل داشته باشد و نسبت به بهبود قوانین موجود در این زمینه به مسئولان مرتبط با امر سیاسیتگذاری راهنمایی دهد.
سال 83 یک قانون در خصوص معلولان به تصویب رسید که دارای نواقص و کمبودهایی بود و ضمانت اجرایی نداشت.
اکنون این قانون به نحو مطلوبی بازنگری شده که با توجه به همسو بودن با نیازها و اهداف معلولان نیاز به تصویب از سوی نمایندههای مجلس شورای اسلامی دارد؛ با همکاری و همفکری فعالان حاضر در سازمانهای مردمنهاد سراسر کشور تلاش میشود این مهم روند اجرایی خود را طی کند.
فارس: فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی کانون معلولین توانا شامل چه اموری است؟
کانون معلولان توانا با توجه به اقدامات گستردهای که برای توسعه فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی معلولان انجام داده است، مقرر شده تا در آیندهای نزدیک به عنوان مقام مشورتی سازمان ملل در حوزه معلولان انتخاب شود.
ماهنامه پیک توانا به عنوان نخستین مجله سراسری کشور در حوزه معلولان که از سوی کانون منتشر میشود و اهدافی مانند نزدیک کردن سازمانهای مردمنهاد در حوزه معلولان و تفکرات آنها، تبیین پیشرفتهای معلولان در عرصههای مختلف و ایجاد شور و نشاط در جامعه که با ارتقای توانمندیهای معلولان به دست میآید را دنبال میکند.
درگاه فضای مجازی با عنوان ایران توانا یکی دیگر از فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی در حوزه معلولان است که میتواند پاسخگوی بسیاری از نیازهای این قشر از جامعه در سراسر کشور باشد.
سالانه دهها فعالیت فرهنگی و اجتماعی دیگر نیز از سوی کانون معلولان توانا انجام میشود که دارای تنوع بسیار گستردهای است.
فارس: چه اقداماتی برای استفاده از توانایی معلولان در راستای ارتقای سطح اجتماعی آنها انجام دادهاید؟
علاقه مسئولان کانون معلولان برای توسعه و رشد فرهنگی و اجتماعی معلولان موجب شده تا برخی فعالیتهای لازم در این زمینه اجرا شود.
امکانات لازم برای بهرهبرداری از توانمندی تمام افراد معلول استانی قزوین در این کانون وجود ندارد اما تلاش شده تا حد تصور، از امکانات و ظرفیت موجود استفاده شود.
کانون معلولان استان قزوین به دلیل عدم دریافت بودجه از قشرهای مختلف مردمی و عدم برخورداری از بودجه دولتی، تلاش کرده است بخشی از دغدغههای معلولان را در عرصههای گوناگون پاسخگو باشد.
کانون معلولان توانا در عرصههای مورد نیاز و علاقه افراد دارای محدودیتهای حرکتی اعم از فعالیتهای هنری، ورزشی، فرهنگی و غیره دارد و موجب شده است بخشی از نیاز آنها تأمین شود.
فارس: جشنوارههای سراسری و گردهماییهایی که کانون معلولان توانا برای تشکلهای این حوزه برگزار میکند، تا کنون ثمره و فایدهای داشته است؟
مسئولان تشکلهای دیگر استانها با حضور در قزوین، با توانمندی معلولان در عرصههای مختلف آشنا شده و برخی از این فعالیتها را متناسب با علاقه و نیاز اعضای خود در دیگر شهرها راهاندازی کرده بودند.
بنده چند روز گذشته از شهر علیگودرز بازدید کردم که برخی از اقدامات تشکلهای حضور یافته در دوره گذشته استان قزوین را مشاهده کردم.
به عنوان مثال کارگاه مبلسازی و کلوچهپزی از سوی معلولان با رعایت نکات ایمنی و بهداشتی در برخی از مناطق احداث شده بود که علاوه بر تأمین آتیه و مخارج زندگی معلولان از توانمندی آنها به نحو مطلوب استفاده شده و بخشی از نیاز جامعه را فراهم کرده بود.
اینگونه اقدامات کانون معلولان توانا در استان قزوین موجب شده به عنوان یک پایلوت برای اجرای طرحهای ویژه معلولان شناخته شود.
فارس: کانون معلولان توانا در استان قزوین با چه اهدافی فعالیتهای مورد توجه معلولان را دنبال کرده است که به عنوان پایلوت در حوزه فعالیتهای این قشر، شناخته میشود؟
این کانون سه هدف عمده را در برنامههای خود دنبال میکند که تغییر نگرش جامعه نسبت به افراد معلول یکی از این امور است؛ چراکه بسیاری از مشکلات حوزه معلولان به دلیل عدم وجود نگرش مناسب مسئولان از جامعه معلولان یا دیدگاه نادرست از توانمندی معلولان نسبت به خودشان ناشی میشود.
دفاع از حقوق معلولان و آشنا کردن آنها از وجود و چگونگی استفاده از این حقوق در دستگاههای اجرایی، بخش دوم فعالیتهای این کانون را تشکیل میدهد.
زمینهسازی برای توسعه فعالیتها و اقدامات مورد توجه معلولان سومین عرصه برنامهریزی شده کانون را تشکیل میدهد.
فارس: چه ویژگیهایی را برای دستیابی به این اهداف لحاظ کردید؟
ابتدا تلاش شده روابط بین مدیران کانون با یکدیگر و مدیران با اعضای حاضر در کانون معلولان توانا یک رفتار صمیمانه و محبتآمیز باشد.
عموم افرادی که در این کانون حضور دارند به اهداف این عرصه اعتقاد و توجه دارند و تلاش شده عدالت در روابط کاری رعایت شود.
مسئولان کانون معلولان توانا تلاش کردند به جای خودبینی، نیاز و علاقه معلولان را در نظر گرفته و برای آن برنامهریزی کنند.
معلول بودن مدیران، بخش دیگری از موفق بودن این کانون در عرصههای مختلف است؛ چراکه مدیران معلول به نحو مطلوبی میتوانند دغدغه و مشکلات افراد این حوزه را متوجه شوند و برای رفع آن اقدام کنند.
عدم وابستگی به دستگاههای اجرایی، نظارتی و سیاستگذار دیگر در جامعه، موجب شده تا استقلال این کانون در امور گوناگون حفظ شود و بتواند برای رفع مشکلات موجود تلاش کند.
فارس: حمایتهای برخی از دستگاهها ارزش و اهمیتی در توسعه و رشد فعالیتهای کانون دارد؟
میتواند برای حل معضلاتی مانند اشتغال، ورزش، ازدواج، فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی، و بسیاری از اقدامات دیگر مؤثر و مفید باشد.