سالهاست کسی صدای زنگ دلمان را نمی شنود، معابر و ساختمان های شهرم پذیرای ما نیست ، گاهی از ترحم دیگران به خاطر عبورم به آن طرف خیابان ملول می شوم و می پرسم پس کی باید دیده شویم ، مگر ما شهروند این سرزمین نیستیم؟ عمرم گذشت هنوز…
به گزارش ایرنا، تنها آسمان شنوای دستان دعای نیازمندمان است، 50 بهار از عمرم گذشت هنوز مبلمان شهری دیار و حتی کشورم برای تردد ما مناسب سازی نشده است، امان از این همدلی روزگار! چون معلول شدیم نباید به ما شغل داد و راهمان را هموار کرد.
آری ! این گفتار بخشی از رنجنامه معلولی سمنانی است که در مقابل ساختمان اداره کلی در این شهرستان ، غیرمترقبه با او همقدم شدم که نمی توانست به داخل ساختمان برود اما کمکش کردم.
او خود را محمدامین رضوی معرفی و در ادامه گپ مان آرزو کرد روزی برسد معابر و ساختمان های شهرم برای تردد عبور معلولان با فناوری روز مناسب سازی شود، ای کاش روزی برسد نغمه های ناهماهنگ ضربان قلبمان را درک کنند که ما هم هم حقوقی داریم و شهروندیم.
او این سوال را هم مطرح کرد که چرا سالهاست معابر شهرهایمان برای تردد معلولان مناسب سازی نمی شود؟ آیا این عدالت است که حقوق بخشی از جمعیت جامعه امروز را معلولان تشکیل می دهند، نادیده گرفته شود؟
این معلول که حرفی نگفته ای هم داشت، بعضش ترکید گفت عصر یک روز ماه مهر سال 90 بود به هنگام تردد در خیایانی در مرکز شهر سمنان در چاله ای افتادم و سرم شکست و سرانجام بقیه ماجرا این شد که از سر ترحم بابت درمان از من وجهی دریافت نکردند.
و به گفته او در این بی توجهی های روزگار، لالاهایی مادرش تنها دردهایش را تسکین است، این جملات مادرش را نقل کرد:’ با تو هستم، چون هستی ام تویی ای فرزند، ناتوایی ات را می دانم و ناگفتنی هایت را مدون خواهم ساخت، بر گهواره وجود تو سرود لالایی را ادامه خواهم داد، چون تو از جنس نیکانی و از نیامدنت آه، بر وجودم شعله ور بود’.
القصه – این معلول که به گفته خودش دردش مشترک است تاکید کرد دلهای معلولان را هرگز با تعارف و تشریفات نتوان درمان کرد و خطاب به من خبرنگار گفت تو از درد و رنجم چه می سازی؟ اصلا دردم را می فهمی، حالا باردگر، تو هم رنجمان را خوب نقاشی کن، شاید ، همدلی که سالهاست با ما، هماهنگ نیست، تسکینی باشد بر دردهایمان.
باید پذیرفت که بخشی از جامعه امروز را معلولان تشکیل می دهند، بنا به اظهارات مسوولان امر، براساس نوع معلولیت بیشترین گروه معلولان را معلولان جسمی حرکتی (40 درصد) و سپس معلولان ذهنی 26 درصد، شنوایی 14 درصد، بینایی 11درصد، روانی هفت درصد و صوت و گفتار 1.4 درصد شامل می شوند.
کارشناسان امر می گویند اگرچه در یک دهه گذشته اقداماتی برای مناسب سازی معابر و مبلمان شهری برای معلولان انجام گرفته اما این اقدامات بسیار محدود بوده و کماکان این گروه از شهروندان همچنان برای تردد با مشکلاتی مواجه هستند.
براساس آمار سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت حدود 10 درصد افراد جامعه را افراد کم توان و معلول تشکیل می دهند که اگر به این افراد آمار سالمندان، زنان باردار و کودکان را اضافه کنیم چیزی در حدود 25 درصد جمعیت کشور را افرادی تشکیل می دهند که برای تردد در شهرها با توجه به وجود موانع مختلف در معابر، با مشکل مواجه می شوند.
آمار معلولان زیرپوشش سازمان بهزیستی کشور به عنوان بزرگترین و تخصصی ترین سازمات دولتی متولی امور معلولان، یک میلیون و 295 هزار نفر است که 63.7 درصد آنان را مردان و 36.3 درصد را زنان تشکیل می دهند که از این تعداد بر اساس شدت معلولیت 35.7 درصد در گروه معلولیت شدید، 18.5 درصد در گروه معلولیت خیلی شدید، 26.5 درصد در گروه معلولیت متوسط و 13درصد در گروه معلولیت خفیف جای می گیرند.
در استان سمنان هم 12 هزار معلول( هفت هزار مرد و بقیه زن) زیر پوشش بهزیستی هستند.
یکی از رسالت های مهم مدیریت شهری به تاکید کارسناسان امور اجتماعی مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولان است که می گویند کم توجهی در این ارتباط پذیرفتنی نیست.
همچنین برایند اظهارات مسوولان استان سمنان نشان می دهد که در زمان حاضر شرایط فیزیکی 70 درصد فضاهای آموزشی، فرهنگی، مذهبی و اداری و 80 درصد مبلمان شهری این استان برای معلولان غیرقابل استفاده است.
این در حالی است که بحث مبلمان شهری برای رفت و آمد معلولان از 30 سال پیش در کشور مطرح شده است، حال که چرا تاکنون برای حل این مشکل آنان
قدمی برداشته نشد باید پاسخگو بود.
علی اعلایی یکی از معلولان ویلچرنشین که به هنگام ورود به یانکی در شهر سمنان به خبرنگار ایرنا گفت : بسیاری از ساختمان های این شهرستان به ویژه ادارات برای تردد معلولان مناسب نیست و حتی اغلب طراحی های انجام شده نیز غیراصولی و خطرآفرین است.
وی افزود : قبل از ساخت بنا و حتی ایجاد معابر شهری باید برای تردد معلولان برنامه ریزی و طراحی اصولی انجام شود که کاری چندان سخت نیست، این که چرا این چنین نمی شود باید بررسی شود.
وی یادآور شد : بسیاری از معلولان به خاطر مهیا نبودن معابر شهری از انجام کارهای شخصی و اداری منصرف می شوند، آیا این معنای حقوق شهروندی است؟ متاسفانه بناها و معابر تازه ساخت هم برای تردد معلولان مناسب نیست. چرا؟.
اعلایی تاکید کرد : اگر برای رسیدگی به همه امور معلولان قوانینی در کشور وجود دارد پس چرا اجرا نمی شود و اگر حتی در این مورد هم ، قوانین وجود ندارد، مسوولان امر برای این امر مهم هم قانون وضع کنند.
رضا صمدی معلول دیگری تردد در معابر شهری را یکی از دغدغه های مهم خود برشمرد و گفت : هر روز رفتن در این معابر پر از معایب شده دغدغه اصلی من. نمی دانم این مشکلمان کی حل می شود.
وی همچنین از استفاده نکردن از ظرفیت های معلولان در امورات مختلف جامعه انتقاد کرد.
* کم توجهی برای تردد معلولان قابل پذیرش نیست
نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با ایرنا گفت : یکی از رسالت های مهم مدیریت شهری مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولان است و کم توجهی در این زمینه قابل پذیرش نیست.
ابوالفضل حسن بیگی افزود : بر اساس قانون اساسی وظایفی بر عهده شورای شهر گذاشته شده که عملکرد در شورا های شهر استان سمنان برای مناسب سازی فضای شهری در تردد معلولان به هیچ عنوان قابل دفاع نیست و کارکرد بسیاری از تصمیمات مختصصان به نشست ها محدود در اتاق های سربسته است.
وی ادامه داد : وظایف شورای شهر در بخش های خدماتی، رفاهی، اجتماعی ،فرهنگی و اقتصادی تعریف شده است اما کارکرد قابل توجهی ندارند.
حسن بیگی تصریح کرد : بی تفاوتی مناسب سازی مبلمان شهری برای تردد معلولان،سالمندان، زنان باردار جایز نیست و اگر مشکلی برای این قشر به دلیل نواقص محیطی پیش بیاید مدیریت شهری مسوول مستقیم آن است.
نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی اظهارکرد: معلولان جسمی و حرکتی نباید به دلیل وضعیت نامناسب پیاده روها و خیابان ها خانه نشین شوند و از فعالیت های اجتماعی و اقتصادی باز بمانند.
* 70 درصد فضاهای آموزشی و فرهنگی سمنان غیرقابل استفاده برای معلولان
مدیرکل بهزیستی استان سمنان گفت: شرایط فیزیکی 70 درصد فضاهای آموزشی، فرهنگی، مذهبی و اداری این استان برای معلولان غیرقابل استفاده است.
علیرضا ایزدپور در گفت و گو با ایرنا افزود : در بزرگترین و معروفترین دانشکدههای سمنان امکان تحصیل و رفت و آمد معلولان فراهم نشده است و معلولان براساس قانون شهروندان عادی و درجه یک به شمار می روند و باید از تمام امکانات و فرصت های زندگی اجتماعی بهرهمند باشند.
وی جداسازی معلولان و ساخت اماکنی ویژه آنان را توهین به معلولان توصیف و بیان کرد : همه خیابان ها، پارکها، گذرگاه ها، اماکن، ادارات، وسایل حمل و نقل و تاسیسات مبلمان شهری باید برای حضور و فعالیت معلولان مناسب سازی شوند.
ایزدپور یادآور شد : 70 درصد معلولیت ها با تولد آغاز میشود اما اینگونه از معلولیت با مشاوره و آزمایشات ژنتیک قابل پیشگیری است و از حدود 12 هزار معلول زیر پوشش این نهاد حدود هشت هزار نفر با علل بیماریهای مادرزادی و ژنتیک دچار شدهاند.
*80 درصد مبلمان شهری سمنان مناسب تردد معلولان نیست
معاون اجتماعی اداره کل بهزیستی استان سمنان هم گفت : 80 درصد مبلمان شهری این استان برای تردد معلولان مناسب نیست.
اندرخور در گفت و گو با ایرنا با تاکید بر ضرورت بهینه سازی مبلمان شهری و برقراری عدالت در استفاده از امکانات و درنظر گرفتن نیازها و خواسته های معلولان افزود : برای تامین نیازمندیهای 12 هزار معلول زیر پوشش این اداره کل باید توجه جدی شود.
وی تصریح کرد : باید در طراحیهای مبلمان شهری نیازها و محدودیتهای جامعه معلولان موردتوجه جدی قرار گیرد و بستر مناسب برای تردد آنان فراهم شود.
معاون اجتماعی اداره کل بهزیستی استان سمنان تصریح کرد : در چند سال گذشته فعالیتهای مطلوبی در سمنان به خصوص مرکز استان در زمینه مناسب سازی مبلمان شهری و ساختمانها برای معلولان صورت نگرفته است.
اندر خور با تاکید بر اینکه ساخت و ساز طرح های عمرانی در سمنان نقصهایی دارد و جایگاه معلولان در آن تبیین نشده است، اضافه کرد : تکریم افراد باید بر مدار انسانیت باشد.
وی ادامه داد : بحث مبلمان شهری برای رفت و آمد معلولان30 سال پیش در کشور مطرح شده است و شهرداری و سازمان نظام مهندسی سمنان باید در اجرای طرحهای خود، بازنگری داشته باشند.
*سامانه های حمل و نقل معلولان و سالمندان مطلوب نیست
مدیرکل راه و ترابری استان سمنان گفت : در سامانه های حمل و نقل عمومی و ایستگاه های اتوبوس برای استفاده معلولان و سالمندان این استان، مشکل داریم و اقدامات اصولی در چند سال گذشته در این زمینه انجام نشده است.
عبدالمجید نژادصفوی در گفت و گو با ایرنا افزود : شهرداری ها در بهبود وضعیت مبلمان شهری برای تردد معلولان و سالمندان نقش اساسی دارد و در سال جاری بیش از 30 میلیارد ریال برای نوسازی ناوگان عمومی برای تردد مطلوب تر معلولان در سمنان در نظر گرفته شد.
وی خاطرنشان کرد : مناسبسازی مبلمان شهری زمانی میتواند کارآمد باشد که یک معلول بدون کمک هر فرد دیگری بتواند تردد سالم داشته باشد.
نژاد صفوی در مورد مناسب سازی بانک های استان سمنان افزود: بانک ها باوجود تذکرات و پیگیری های لازم ، اقدام قابل ملاحظه ای در خصوص مناسب سازی انجام نداده اند و حتی امکان استفاده سالمندان و معلولان از دستگاه خود پرداز بانک ها در استان وجود ندارد.
*معلولان عابر پیاده محسوب می شوند
رییس پلیس راه استان سمنان با اعلام این که در راستای حمایت از معلولان و جانبازان و بر اساس اصلاحات آیین نامه راهنمایی و رانندگی معلولان ویلچرسوار، عابر پیاده محسوب می شوند، گفت: برابر اصلاحات ایجاد شده در نشست اخیر هیات وزیران و بنا بر پیشنهاد نیروی انتظامی در بند 18 ماده یک آیین نامه راهنمایی و رانندگی، معلولان ویلچر سوار در چرخه حمل و نقل به عنوان عابر پیاده محسوب می شوند.
سرهنگ حسن خسروجردی در گفت و گو با ایرنا افزود : در بند 18 ماده یک به صراحت عابر پیاده را شخصی غیرسوار که بدون استفاده از هر نوع وسیله نقلیه موتوری یا غیر موتوری حرکت می کند یا فردی که از صندلی چرخ دار (ویلچر) استفاده نموده و یا مبادرت به جابجایی کالسکه، چرخ دستی، جامه دان، سبدهای چرخ دار و مانند آن می کند، تعریف کرده است.
وی ادامه داد : یک بند با عنوان بند 109 به ماده یک الحاق شده که طبق آن صندلی چرخ دار یا ویلچر را وسیله ای چرخ دار با ظرفیت یک نفر برای جابجایی فرد معلول، ناتوان و کم توان که دارای وسایل و تجهیزات کنترلی (ترمز) مناسب است و نیروی محرکه آن برقی و یا نیروی بدنی فرد معلول است تعریف می شود.
* ناوگان عمومی سمنان برای کاهش دغدغه معلولان نوسازی می شود
سرپرست اداره کل حمل و نقل و پایانه های استان سمنان در گفت وگو با ایرنا از ورود پنج اتوبوس یورو چهار به ناوگان حمل و نقل شهری سمنان تا هشت ماه آینده خبر داد و گفت: در این وسایل نقلیه امکان حمل و نقل جانبازان و معلولان فراهم شده است و این دستگاهها میتوانند بخشی از مشکلات مسافرتهای درون شهری این قشر از جامعه را مرتفع کنند.
احسان منصور کیایی با تاکید بر لزوم نظارت دقیق سازمان نظام مهندسی در مرحله طراحی نقشه ها، اظهار کرد: تمام استانداردهای مناسب سازی باید در طراحی نقشهها لحاظ شده باشد و براساس مصوبه این ستاد، اداره کل راه و ترابری به عنوان دستگاه ناظر به شکل مداوم به کنترل این نقشهها میپردازد و در صورت رعایت نکردن این مناسب سازیها با متخلفان برخورد میشود.
دستکم یک میلیون و 300 هزار معلول در کشور وجود دارند.