بیست و هفتم مهرماه؛ سید مصطفی مرعشی والیبالیست معلول خوزستانی در حین رقابتهای استانی دچار ایست قلبی میشود، در سالن پزشکیار نیست و …
به گزارش ایسنا، سیدمصطفی مرعشی جوان 32 ساله مسجدسلیمانی، 27 مهرماه همراه با تیم والیبال نشسته این شهرستان با هزار امید و آرزو راهی اهواز میشود تا در رقابتهای استانی شرکت کند؛ مصطفی در حین بازی دوم و در حالی که تیمش با امتیازهایی که خود او کسب کرده، از حریف پیش افتاده، دچار یک حادثه تلخ میشود.
قلب مصطفی از کار میایستد، دهانش قفل میشود و به سختی نفس میکشد؛ خبری از حضور تیم پزشکی در سالن نیست. تا رسیدن اورژانس به سالن مربی و هم تیمیهایش دست به کار می شوند و به هر سختی که شده دهان مصطفی را باز میکنند و یک شی را لابهلای دندانهای او میگذارند تا بتواند نفس بکشد اما دیگر قلب مصطفی مانند زمانی که برای تیمش آن امتیازها را گرفت، کار نمیکند.
اورژانس به محل می رسد و اعلام میکند که مصطفی علائم حیاتی ندارد. هر طور که شده او را احیا و به بیمارستان منتقل میکنند ولی…
حال آنچه تحمل این مصیبت را برای خانواده مرحوم مرعشی سختتر کرده، این است که چرا در روز برگزاری این رقابتها، تیم پزشکی در سالن نبوده و چرا این سهلانگاری از سوی مسوولان برگزاری مسابقات باعث شده که آنها مصطفی را از دست بدهند.
خبرنگار ایسنا برای تشریح این موضوع، گفتوگویی با برادارن مرحوم مرعشی، مربی تیم مسجدسلیمان و مدیرکل ورزش و جوانان استان انجام داده است که در ادامه میخوانید.
سید مجتبی مرعشی، یکی از برادران این متوفی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، در خصوص این اتفاق، اظهار کرد: 27 مهرماه بود که مسابقات استانی والیبال نشسته در اهواز برگزار شد و برادرم سید مصطفی همراه با تیم والیبال نشسته مسجدسلیمان در این رقابتها حضور داشت. او در حین بازی با تیم شوشتر که موفق به پیش انداختن تیم خود از حریف شده بود، دچار هیجان میشود و سکته میکند.
وی افزود: زمانی که او حالش بد میشود و سکته میکند، او را به کنار زمین میآورند متاسفانه آمبولانس و تیم پزشکی در سالن وجود نداشت که بتواند اقدامات اولیه را جهت احیای او داشته باشند و طبق آنچه گفته میشود تا رسیدن اورژانس و انتقال او به بیمارستان، 20 الی 25 دقیقه زمان میبرد که مصطفی در همان حین دچار سکته دوم هم میشود. همچنین وقتی اورژانس هم به محل میرسد، دستگاه احیا به همراه نداشته است.
برادر این والیبالیست، عنوان کرد: افرادی که در سالن حضور داشتند فکر میکنند که برادرم دچار بیهوشی ساده شده است و در شرایط حیاتی و دشوار که ثانیهای از فرصت طلایی بازگشت افرادی که دچار ایست قلبی میشوند و با اهمیت است و انجام اقدامات در این لحظه نباید به تاخیر بیفتد، متاسفانه تیم پزشکی در سالن نبوده است. به هر حال او را به بیمارستان شهید آیتالله کرمی اهواز میرسانند اما دیگر دیر شده بود. وقتی به بیمارستان میرسند، 50 دقیقه طول میکشد تا مصطفی احیا شود و در نهایت که برادرم به کما میرود.
وی همچنین گفت: ما برای اینکه برای او یک تخت در ICU پیدا کنیم، سختیهای بسیاری را متحمل شدیم، در حالی که او یک ورزشکار و در برگزاری مسابقات استانی دچار این عارضه شده بود و باید زودتر از اینها برایش یک تخت در آیسییو پیدا میشد اما به دلیل عدم همراهی مسوولان و نبود نگاه ویژه، با مشقت و گذر زمان بسیار، یک تخت ICU در بیمارستانی دیگر فراهم شد، البته با وجود این اتفاقات و بیمهریها، مصطفی پس از چهار روز فوت کرد.
مرعشی عنوان کرد: من نمیخواهم کسی را در این راستا متهم کنم یا بگویم هیات جانبازان و معلولان استان یا شخص دیگری مقصر است، تنها هدف من از گفتن این مطالب این است که حواسمان بیشتر از اینها جمع باشد و وقتی قرار است مسابقاتی را برای ورزشکاران به ویژه جانبازان و معلولان که از شرایط خاصی برخوردارند، برگزار کنیم، دقت داشته باشیم که حتما تیم پزشکی یا آمبولانس در سالن حضور داشته باشد، چرا که با عدم انجام وظیفهمان باعث میشویم که یک جوان جان خود را از دست بدهد و یک خانواده با این سهلانگاری عزادار شود.
وی گفت: به هر حال اگر پزشک در سالن بود و اقدامات اولیه را انجام میداد، شاید برادر من هرگز جان خود را از دست نمیداد. جالب این است که هیچکدام از مسئولان هیات و برگزاری رقابتها برادرم را برای رساندن به بیمارستان همراهی نکردند. ای کاش کمی به خودمان بیاییم و مسائل را سرسری نگیریم.
سید محمد مرعشی دیگر برادر متوفی در گفت وگو با ایسنا، اظهارکرد: یکی از شرایط برگزاری هر مسابقه رسمی حضور آمبولانس و تیم پزشکی است که باید قبل از مسابقه در محل مهیا باشد. من نسبت به اینکه چرا باید مسابقه را بدون حضور آمبولانس و تیم پرشکی برگزار کنند و با این سهل انگاری باعث گرفتن جان جوانانمان و برادر عزیزمان شوند، بسیار گلهمند و معترض هستم.
وی بیان کرد: زمانی که ما را از این حادثه مطلع کردند و به بیمارستان رفتیم، سید مصطفی در وضعیت بدی در اورژانس بیمارستان بود و در بیمارستان تخت خالی آیسییو وجود نداشت، طی تماسهایی که از طرف بیمارستان آیتالله کرمی با مرکز و سایر بیمارستانها گرفته شد، با توجه به وضعیت بحرانی و نامساعد سید مصطفی تخت خالی در اختیارمان نگذاشتند و اظهار میکردند که تخت خالی ICU ندارند، در نهایت به سختی پس از دو سه ساعت توانستیم در بیمارستانی دیگر تخت ICU پیدا کنیم.
محمد مرعشی گفت: بهراستی برای مردم و ورزشکارانی که به این وضعیت دچار میشوند و همراهی و کمک همگان را میخواهند، پاسخگوی این همه کوتاهی کیست؟
همچنین بهرام شهبازی، سرمربی تیم والیبال نشسته مسجدسلیمان در خصوص این حادثه، توضیح داد: هر ساله مسابقات استانی والیبال نشسته استان برگزار میشود که بیست و هفتم ماه گذشته نیز این رقابتها در اهواز برگزار شد و تیم مسجدسلیمان هم که مرحوم مصطفی مرعشی عضو آن بود، در رقابتها حضور داشت. طبق قرعه کشی بازی اول تیم ما با دزفول بود و در دیدار دوم به مصاف تیم شوشتر رفتیم؛ مصطفی از ابتدای بازی دوم تیم را همراهی نداشت و وقتی در ادامه وارد زمین شد، سه چهار امتیاز رد و بدل شد که خوشبختانه دو سه امتیاز را مصطفی برای ما کسب کرد. در همین حین وقتی بازیکن ما قصد زدن سرویس را داشت، دیدم که مصطفی به روی شکم خود، روی زمین دراز کشیده است که داور هم بازی را متوقف کرد.
وی افزود: وقتی بالای سر مصطفی رفتیم او را به کمر گذاشتیم و دیدیم که دهان او قفل شده است و هر طور که بود دهان او را باز کردیم و یک شی را لابهلادی دندانهای او گذاشتیم. با فوریتهای پزشکی 115 نیز تماس گرفته شد که او در همین حین دیگر به سختی نفس میکشید و وقتی اورژانس رسید، اعلام کرد که مصطفی علائم حیاتی ندارد و کار احیا را آغاز کردند که پس از 5 الی 6 دقیقه ضربان قلب او برگشت که بعد هم او را به بیمارستان آیتالله کرمی که نزدیکترین بیمارستان به محل برگزاری مسابقه بود، منتقل کردند.
وی افزود: طبق آنچه خود اورژانس گفت، گویا در حین انتقال او به بیمارستان بازهم قلب مصطفی دچار ایست قلبی میشود و در بیمارستان نیز در حالی که ناامید شده بودند، مجددا پس از 40 الی 50 دقیقه دوباره احیا میشود. گفته میشود که مصطفی باید به آیسییو انتقال پیدا کند ولی آن بیمارستان تخت خالی در این بخش نداشته است و در ادامه و در حالی که مصطفی به کما رفته بود، تختی در بیمارستان دیگری پیدا میشود و به آن بیمارستان منتقل میشود که چند روز بعد هم فوت میشود.
این مربی درخصوص نبود تیم پزشکی و آمبولانس در سالن مسابقه نیز عنوان کرد: بله تیم پزشکی در سالن نبود ولی پس از تماس با اورژانس، آنها خود را به محل رساندند، البته با توجه به کمبود آمبولانس گفته میشود، وزارت بهداشت اعلام کرده است که باتوجه به مسابقات متعددی که در طول یک روز انجام میشود، نمیتوان یک آمبولانس را صرفا در اختیار آن سالن گذاشت ولی باید نزدیکترین فوریتهای پزشکی به محل مسابقه به صورت آمادهباش باشد ولی پزشکیار حتما باید در سالن حاضر باشد که متاسفانه در روز مسابقه، پزشکیار در سالن نبود.
وی درباره اینکه چرا خودتان به نبود پزشکیار در سالن توجه نکردید و مانع نشدید که بازی اینگونه برگزار نشود؟ گفت: خیلی به این موضوع توجه نکردیم، البته وظیفه هیات اجرایی بود که باید به این موضوع توجه میکردند. ما از موضوع پیش آمده بسیار دلخور هستیم و حتی درس بزرگی برای خود هیات استان هم شد. هیات استان همیشه به حضور پزشکیار در سالن توجه داشته و یکی از منظمترین هیاتها واقعا هیات جانبازان و معلولان بوده است و من برای اولین بار بود که دیدم بازیها بدون پزشکیار برگزار شد که متاسفانه این اتفاق هم پیش آمد.
افشین حیدری، مدیرکل ورزش و جوانان خوزستان نیز با پذیریش کوتاهی صورت گرفته از سوی مسئولان برگزای این رقابتها و ابراز همدری با خانواده مرحوم مرعشی، گفت: با هیات جانبازان و معلولان استان برخورد جدی داشتم، چرا که نباید هیچ مسابقهای بدون حضور پزشکیار برگزار شود. همچنین بخش نامهای به هیاتهای استانی ارسال شد که اگر از این به بعد مسابقهای بدون حضور تیم پزشکی به انجام برسد، برخورد جدی با هیات مربوطه خواهیم داشت و همه موظف به رعایت این مهم هستند.
وی در ادامه با انتقاد از مجموعه پزشکی استان، گفت: طی گفتو گویی که با خانواده مرحوم مرعشی داشتم، عنوان کردم که زمانی که آن حادثه برای مصطفی پیش میآید و به بیمارستان منتقل میشود، متاسفانه هیچ تختی برای او در بیمارستانهای اهواز در بخش ICU پیدا نمیشود تا خود خانواده به سختی و با تلاش فراوان میتوانند همزمان چهار تخت در ICU بیمارستانهای دیگر پیدا کنند و انتقاد من از مسئولان دانشگاه علوم پزشکی این است که اگر یک نفر آشنایی در جایی نداشته باشد باید با او این گونه رفتار کنند؟ من نسبت به این موضوع گلهمند هستم.
مدیرکل ورزش و جوانان خوزستان در ادامه نیز عنوان کرد: به زودی یکی از سالنهای آماده افتتاح به اسم مرحوم مصطفی مرعشی نامگذاری میشود. همچنین قرار است طی هماهنگی با صدا و سیمای مرکز خوزستان، مستندی از زندگی مرحوم مرعشی ساخته و به نمایش گذاشته شود.
وی افزود: همچنین کاروان پاراآسیایی اعزامی خوزستان به این رقابتها با نام مرحوم مصطفی مرعشی در این رقابتها شرکت میکند. ضمن اینکه از سال آینده نیز لیگ والیبال نشسته خوزستان با نام مرحوم مرعشی برگزار خواهد شد.
به گزارش ایسنا، مصطفی در حالی به دلیل سهلانگاری جان خود را از دست داد که مسوولان برگزاری هر مسابقه خوب میدانند که نباید سوت آغاز یک مسابقه بدون حضور تیم پزشکی به صدا در آید؛ کوتاهی صورت گرفته در مسابقات والیبال نشسته خوزستان در 27 مهرماه 1396 بر کسی پوشیده نیست و شاید مصطفی مرعشی هم آخرین قربانی این سهلانگاری مسئولان نباشد، پس باید این نکته مدنظر باشد که به جای اینکه به حضور افراد معلول و جانباز در میدان ورزش کمک شود، نباید با بیدقتیها باعث منزوی شدن این قشر شویم.
پس میطلبد که مسئولان نسبت به جامعه ورزش جانبازان و معلولان با چشمی بازتر، نگاهی مهربانهتر و مسئولیتپذیری بیشتر به وظایف خود عمل کنند تا دیگر خانوادهای عزادار جوان خود نشود.