غربا در گفتگو با مهر:
شاهرود پایلوت طرح کشوری مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج شد
رئیس اداره بهزیستی شهرستان شاهرود از اجرای پایلوت طرح کشوری مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج در این شهرستان خبر داد و گفت: خانوادهها توجه داشته باشند که تولد نوزاد معلول هزینههای بیشماری دارد.
حسن غربا در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به این که مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج در راستای پیشگیری از معلولیت ها انجام می شود از اجرای پایلوت این طرح در شاهرود خبر داد و تصریح کرد: طرح یاد شده در سه ماه آخر سالجاری اجرایی و بر اساس آن تمام ازدواج هایی که در این مدت انجام خواهد شد از سوی دفاتر ثبت ازدواج به بهزیستی ارائه و مورد بررسی کارشناسان قرار خواهد گرفت.
وی با بیان این که در این طرح همه خانواده ها غربالگری می شوند و کسانی که نیاز به انجام مشاوره ژنتیک دارند به آنها مشاوره ارائه خواهد شد، افزود: همه هزینه های این طرح به مدت سه ماه رایگان است و امیدواریم شهروندان شاهرودی در این طرح مشارکت کنند.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان شاهرود خاطرنشان کرد: باید این موضوع با جدیت تمام بررسی و افراد در معرض خطر شناسایی شوند تا زندگی ها منجر به تولد فرزند معلول نباشد و به خاطر وقایع ناشی از معلولیت ها محدویتی در مسیر زندگی افراد قرار نگیرد چرا که عواقب و تاثیرات معلولیت ها به سطح کلان جامعه بر می گردد.
غربا همچنین تصریح کرد: خدمات برای اختلالات معلولان هزینه های پزشکی زیادی برای خانواده ها به همراه دارد.
وی با بیان این که برای اجرای این طرح اعتباری بالغ بر یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال اختصاص گرفته است اظهار داشت: امیدواریم این برنامه در شاهرود به نحو شایسته انجام و نتایج حاصل از این بررسی بتواند در کشور مورد استفاده قرار گیرد و با انجام این مشاوره از خیلی از معلولیتها پیشگیری کرد.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان شاهرود در ارتباط با این طرح اظهار داشت: طرح مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج به صورت پایلوت در شهرستان شاهرود همزمان با آبادان، میبد یزد و بوشهر به اجرا در آمد و امیدواریم از نتایج و خدمات این طرح به صورت کشوری در همه استانهای کشور و همچنین همه شهرهای استان ما بهرهمند شوند.
غربا انتخاب شاهرود به عنوان پایلوت طرح کشوری مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج را به دلیل وجود ظرفیت ها و پتانسیل های این شهرستان از لحاظ زیرساخت های ژنتیکی خواند و افزود: این طرح قطعا نتایج و آثار قابل توجهی را در سطح کلان به همراه خواهد داشت و انتظار می رود خانواده ها و دفاتر ثبت ازدواج همراهی و همکاری لازم را با این طرح داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: در قالب این طرح، کلیه افرادی که در سه ماه آخر سال به پیوند زناشویی میرسند و تصمیم به ازدواج دارند، به مرکز ژنتیک مراجعه و از خدمات لازم برخوردار میشوند و بر این اساس، طرح غربالگری انجام میشود و بر اساس بررسیها مشخص میشود که چه کسانی نیاز به مشاره ژنتیک دارند و کسانی هم که به خدمات تخصصی نیاز دارند، در مسیر آزمایشات قرار میگیرند.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان شاهرود با بیان اینکه در حالت عادی سه گروه هستند که مشاوره ژنتیک برای آنها ضرورت دارد، افزود: این سه گروه کسانی هستند که یا ازدواجهای فامیلی دارند، یا یکی از طرفین دارای اختلالات و یا سابقهای از اختلال در خانواده آنها اعم از اختلالات جسمی، حرکتی، بینایی و شنوایی و ذهنی وجود دارد.
غربا گفت: امسال در قالب طرح مشاوره قبل از ازدواج کلیه ازدواج هایی که در شهرستان شاهرود در سه ماه آخر امسال انجام میشود با مراجعه به مراکز بهزیستی و بهداشتی و درمانی خدمات لازم را دریافت میکنند. .
وی از رایگان بودن طرح مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج خبر داد و گفت: خیلی از خدمات ژنتیک هزینههای بالایی دارند به همین لحاظ مردم دچار مشکل هستند اما در قالب این طرح پیشبینی شده تا آزمایشات و بررسیهای لازم صورت بگیرد تا فشاری روی مردم وارد نشود.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان شاهرود تصریح کرد: اداره کل ثبت اسناد استان، دفاتر ازدواج رسمی و مراکز بهداشت و درمان مستقیما در این طرح با بهزیستی همکاری دارند و در شهرستان شاهرود، یک مرکز تحقیقات ژنتیک دولتی و دو مرکز تحقیقاتی غیر دولتی که برای خدمات ژنتیک است درگیر این موضوع است.
غربا با تاکید براهمیت انجام مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج گفت: خطر بوجود آمدن نقایص زمان تولد در ازدواجهای فامیلی حداقل دو برابر جمعیت عمومی یعنی حدود شش درصد است و با اشاره به اینکه در دو تا سه درصد نوزادان یک اختلال ژنتیکی وجود دارد، گفت: این اختلالات با روشهای غربالگری غیرقابل تشخیص بوده و در سه درصد دیگر وجود اختلال تا پنج سالگی قابل تشخیص است.
وی گفت: متاسفانه تصور بسیاری از مراجعان این است که چون مواردی از ازدواج های فامیلی در خانواده وجود دارد که فرزندان سالمی هم دارند، پس مشکلی پیش نمی آید، در صورتی که درست خلاف این تصور صحیح است. اگر در خانوادهای شاهد ازدواجهای مکرر فامیلی طی نسلهای متوالی هستیم باید بدانیم که خطر همواره در حال افزایش است.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان شاهرود اظهار داشت: افرادی که قصد ازدواج دارند پیش از ازدواج و در صورتی که ازدواج کرده باشند قبل از بارداری و اگر باردار هستند هر چه زودتر باید عواملی که احتمال معلولیت کودک را افزایش میدهد مورد بررسی قرار دهند و این عوامل باید هر چه زودتر بررسی شود زیرا ممکن است مسائلی وجود داشته باشد که افراد از ازدواج با یکدیگر منصرف شوند یا حتی اگر منصرف نشوند از مشکل مطلع و بر اساس آگاهی مسیر زندگی خود را انتخاب کنند.
غربا در خاتمه با تاکید بر اینکه مسئولان بهزیستی در تلاشند تا با توجه به شعار نظام سلامت که پیشگیری مقدم بر درمان است زمینه استفاده بهتر و کم هزینهتر مراجعان را فراهم کنند، افزود: خانوادهها نیز حتی اگر از امکانات بیمه بهرهمند نیستند و تحت فشار اقتصادی هستند بهتر است معلولیت کودکان را جدی بگیرند زیرا تولد نوزاد معلول هزینههای بیشمار اقتصادی و اجتماعی به همراه دارد.