با شیوع ویروس کرونا، این مهمان ناخوانده، مراقبت از معلولان و افراد آسیبپذیرِ تحتپوشش سازمان بهزیستی جدیت بیشتری یافت و جامعه هدف منتظر اقدامات ویژهای در این زمینه بودند.
با اینکه نهادهایی از جمله بنیاد مستضعفان در این کارزار به کمک سازمان بهزیستی آمدند تا قرنطینه و نگهداری از معلولان بهویژه معلولان شدید با مؤفقیت انجام شود، متأسفانه این سازمان در انجام این وظیفه خطیر، عملکرد مطلوبی از خود نشان نداد.
بهزیستی اعتبار10 میلیارد تومانی دریافت شده از بنیاد مستضعفان را بهصورت وجهنقد و بهمنظور تهیه اقلام بهداشتی در شرایطی به حساب افراد آسیبدیدهنخاعی واریز کرد که قرنطینه افراد از تهیه نان شب واجبتر بود. واریز این مبالغ اگرچه بهخودیخود اقدام کمککنندهای بود اما در آن شرایط حساس افراد دارای معلولیتهای شدید را بر آن میداشت تا برای خرید اقلام بهداشتی مورد نیاز خود تردد بیشتری در شهرها داشته باشند.
درحالیکه وظایف سازمان بهزیستی اقتضا میکرد تمهیدات اثربخشتری برای رفع این مشکل اتخاذ کند و یا دستکم رأساً در خرید این اقلام ورود کرده و ضمن کاهش خطر ابتلای معلولان به کرونا با خرید کلان این اقلام از تخفیفات حاصله بهره بیشتری بجوید.
همچنین از این سازمان انتظار میرفت تا اقلام مورد نیاز طیفهای مختلف معلولان را توسط کادر اجرایی و اتخاذ روشهای ناشی از احساسمسئولیت و حس مددکارانه خود به دست جامعه هدف برساند و با پرداخت وجهنقد که خروج معلولان از منزل را تشدید میکند و نیز بدون اتخاذ سازوکارهای منطبق با شرایط بحران، جامعه را شگفتزده نکند.
اگرچه خبرها از ضدعفونی مراکز نگهداری از معلولان حکایت داشت و دارد اما این سازمان هنوز هیچ تصویر واضحی از نحوه انجام این عملیات، نحوه گرفتن تست در مراکز، صحت و سلامت پرسنل فعال در مراکز و نحوه ابتلا و درمان مبتلایان منعکس نکرده و حتی در خصوص آمار بیماران و فوتیها و نیز روند درمان آنها اطلاعات واضحی را ارائه نکرده و همچنان از پشت درهای بسته اطلاعرسانی میکند و از جامعه پذیرش اخبار بیتصویر را انتظار میدارد.
قرنطینه افراد دارای معلولیت با توجه به محدودیتهای حرکتی و همچنین معلولیتهای ثانویه و بیماریهایی که برخی از این افراد دارند، شاخصهای متمایزی دارد و صحت این عملیات در گرو قرنطینه پرسنل و کادر مدیریتی مراکز است و انتظار میرود سازمان بهزیستی شفافسازی در این خصوص را در دستور کار خود قرار دهد که متأسفانه در این خصوص نیز این سازمان انتظارات را برآورده نکرد.
نکته دیگری که توجه به آن اهمیت بالایی دارد، تهه پوسترها و بستههای آموزشی با هدف پیشگیری از ابتلا به کرونا ویژه انواع معلولیتها بود، این سازمان در نخستین هفتههای شیوع کرونا آنچنان سراسیمه و آشفته بود که فراموش کرد آموزشهای بهنگام به جامعه هدف را در دستور کار خود قرار دهد.
البته اخیراً بهزیستی کلیپهای آموزشی را تهیه و منعکس کرده است، این اقدام هرچند با تأخیر و پس از پشتسر گذاشتن بحران اصلی انجام شد اما از حیث توجه به نقدها و پذیرش مسئولیتهای جاافتاده حائز ارزش است.
رقیه بابایی