آمادگی برای بچه دار شدن چیست و برای اینکه بچه خوب و سالمی داشته باشیم، چه باید کرد؟
بچه دار شدن تنها باردار شدن و به دنیا آوردن کودک نیست. کودکی که پا به این دنیا می گذارد، حقوقی دارد که باید رعایت شود.
وظیفه پدر و مادر این است که محیطی سرشار از مهر و محبت برایش فراهم کنند، از نظر اقتصادی در سطحی باشند تا امکانات اولیه را تهیه و از همه مهمتر، خودشان از سلامت کافی برخوردار باشند، تا بتوانند فرزندشان را در کمال آرامش و سلامت پرورش بدهند.
در این مقاله می خواهیم شما را با رژیم غذایی سالمی که تاثیر به سزایی روی سلامت جنین دارد، آشنا کنیم.
یک مادر برای اینکه فرزندی سالم به دنیا آورد، در درجه اول خودش باید در شرایط روحی و جسمی مناسبی باشد. تعدیل وزن، کاهش استرس، تنظیم رژیم غذایی متعادل و مناسب و ورزش، از مهمترین نکاتی است که یک خانم قبل از بارداری باید رعایت کند. داشتن پدر و مادری سالم، یکی از بزرگ ترین حقوق کودک است و پدر و مادر باید قبل از تصمیم گیری برای بچه دار شدن، به این فکر باشند.
چند نکته ی غذایی برای داشتن یک بارداری سالم
رژیم غذایی را به وضع بهتری تغییر دهید: اگر عادت به خوردن غذاهای ناسالم دارید، هر چه زودتر این عادات را ترک کنید. ممکن است خیلی از غذاهای چرب و چاق کننده و ناسالم را دوست داشته باشید، اما این خودخواهی است. اگر بعد از باردار شدن نیز به همان شیوه ی نادرست غذا بخورید، مطمئنا روی سلامتی کودکتان تاثیر بدی خواهد گذاشت.
باید بدانید هر چیزی که می خورید، روی رشد و سلامت جنین تان هم اثر می گذارد و ممکن است، برایش ضرر داشته باشد. همچنان که ساختار بدن جنین در حال شکل گیری است، سلول های مغزی او نیز در حال رشد و تکثیر هستند و استخوان های بدن او نیز در حال ترکیب بندی است. نیاز مادر هم به مواد مغذی، در این شرایط چند برابر می شود. بنابراین قبل از اقدام به باردار شدن، حتما روی رژیم غذایی تان دقت داشته باشید.
مادر باردار باید از مصرف گوشت و ماهی فرآیند شده، دودی و نمک سود شده در تمام دوران بارداری و سه ماه قبل از آن خودداری کند.
چه برای مرد و چه برای زن، غذا و بارداری اهمیت زیادی دارد. برای اینکه شانس باروری افزایش پیدا کند و برای داشتن یک نوزاد سالم، رژیم غذایی نقش بسیار مهمی دارد.
از این رو محققان توصیه می کنند، روزانه چند وعده میوه، سبزی و حبوبات بخورید. غذاهای سرشار از کلسیم مثل ماست و دوغ و پنیر و مخصوصا شیر ضروری است.
ویتامین C ، اسید فولیک، ویتامین E و روی برای شکل گیری اسپرم های سالم بسیار مهم است.کمبود هر یک از ویتامین ها و مواد معدنی می تواند تاثیری مهم روی فرزند شما بگذارد. به عنوان مثال کمبود اسید فولیک می تواند مانع شکل گیری سلول های عصبی جنین شده و ناهنجاری های بسیاری را در کودکتان به وجود آورد. اگر وزنتان زیاد است یا چاق هستید، قبل از تصمیم گیری برای بچه دار شدن، وزنتان را به حد ایده آل برسانید.
از این چند مورد اجتناب کنید:
– اگر عادت به خوردن چیپس، پفک، غذاهای آماده و گوشت های فرآیند شده مثل سوسیس، کالباس، سس و غذاهای چرب و شور دارید، این عادات را کنار بگذارید. مطالعات نشان داده است که احتمال ایجاد تومورهای مغزی در نوزادان مادرانی که در طی دوران بارداری هفته ای یک بار یا بیشتر هات داگ مصرف می کردند بیش از دو برابر است.
– به هیچ عنوان الکل مصرف نکنید. مصرف مشروبات الکلی به خصوص در سه ماه نخست بارداری توسط مادر،جنین را ، در خطر وزن کم، سر کوچک، شکاف در لب بالایی و عارضه لب شکری قرار میدهد. همچنین مصرف مشروبات الکلی در دوران بارداری با کاهش هوش، استعداد و یادگیری، کودک را از پیشرفت در زندگی و بزرگسالی باز میدارد.
– سر خود دارو نخورید و اگر سیگار می کشید، سیگارتان را ترک کنید. در مادران سیگاری ، بعد از هر بار سیگار کشیدن ضربان قلب جنین بالا می رود. این مساله به احتمال زیاد به دلیل اثرهای «نیکوتین» روی جنین و کاهش اکسیژن خونی که از بند ناف وارد بدن جنین می شود، صورت می گیرد. که باعث فشار به قلب جنین شده و در دراز مدت با تداوم مصرف سیگار توسط مادر، منجر به بزرگی قلب جنین و اختلال در اعصاب تنظیم کننده جریان خون می شود.در خانم های سیگاری، زایمان زودرس و عقب افتادگی ذهنی کودک، بیش تر از مورد های مشابه در زنان غیر سیگاری است.
مصرف دخانیات در دوران بارداری منجر به کم خونی نوزاد شده و خطر ابتلا به دیابت را در او افزایش می دهد به گونه ای که این ریسک تا چهار برار افزایش می یابد.
– زیاد قهوه ننوشید. مقدار کم قهوه ممکن است ضرری نداشته باشد، اما مصرف بیش از دو فنجان آن در روز، روی قدرت باروری تاثیر می گذارد. کافئین موجود در قهوه می تواند موجب بروز استرس در جنین شده و تحریک پذیری مادران باردار را زیاد کند. همچنین زیاده روی در مصرف چای در دوران بارداری نباید صورت گیرد، چون چای دارای مقدار زیادی فلوئور است و مصرف این ماده در حیوانات آزمایشگاهی ناهنجاری هایی را در آنها به وجود آورده، علاوه بر این کافئین موجود در چای وارد شیر می شود و بعد از زایمان ممکن است باعث ایجاد بی خوابی، تحریک پذیری شدید و کج خلقی نوزاد شود.
– اگر چه ماهی همیشه به مادران باردار و زنانی که در دوران باروری هستند توصیه شده است، اما در نظر داشته باشید که نوع خوب و مرغوب آن را انتخاب کنید، چون بعضی از انواع ماهی ها که از دریا تهیه می شوند حاوی جیوه زیادی است و این می تواند برای جنین خطرناک باشد.
جیوه می تواند در بدن تجمع پیدا کند و حتی تا یک سال در بدن بماند. قرار گرفتن در معرض جیوه به ویژه برای جنین در زمان رشد اعضای داخلی بدنش خطرناک است و میتواند به آسیب عصبی، کلیوی و مغزی و همچنین ممانعت از رشد منجر شود. بهتر است، هفته ای دو بار ماهی، آن هم از نوع بی ضرر و رودخانه ای مثل سالمون و قزل آلا استفاده کنید.
– باید از مصرف گوشت و ماهی فرآیند شده، دودی و نمک سود شده در تمام دوران بارداری و سه ماه قبل از آن خودداری کنید.
منبع: نی نی سایت، مردمان، پزشک آنلاین