معاون توانبخشی بهزیستی کشور در همایش حقوق شهروندی: قانون جامع اصلیترین سند حقوقی مرتبط با معلولان است
همایش«حقوق شهروندی برای همه شهروندان» با حضور معاون توانبخشی بهزیستی کشور، فرماندار البرز، نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی، معاون عمرانی استانداری، شهردار قزوین، شهردار محمدیه، مدیرکل بهزیستی استان و جمعی از مسئولان استانی در سالن نیایش شهر محمدیه قزوین برگزار شد.
به گزارش پیک توانا: معاون توانبخشی بهزیستی کشور در این همایش گفت: اگر به این نکته که «فاصلهی ما با معلولیت تنها یک لحظه است» توجه کنیم دیگر نیازی به برگزاری همایشهای این چنینی نیست.
«یحیی سخنگویی» ادامه داد: اگر بخواهیم عمر طولانی داشته باشیم باید به چالش مناسبسلزی توجه کنیم و توجه به این مساله موجب میشود که مناسبسازی را سرلوحهی کارهای خود قرار دهیم.
وی افزود: 15 درصد جمعیت جامعه را معلولان تشکیل میدهند که این رقم کمی نیست و یک میلیون نفر از این افراد دارای معلولیت شدید هستند.
این مسئول سازمان بهزیستی کشور با اشاره به دوران جنگ تحمیلی و تعداد زیاد جانبازان و افراد ضایعهی نخاعی بیان کرد: ما با ساخت آسایشگاهها تنها این عزیزان را ایزوله کردیم در حالیکه اگر به وظایف ذاتی و دینی خود عمل میکردیم وتوانبخشی را به اجرا درمیآوردیم اکنون این افراد با چالش مواجه نبودند.
سخنگویی افزود: بعد از گذشت بیش از 30 سال از جنگ ما هنوز یک بیمارستان تخصصی ویژهی افراد ضایعه نخاعی نداریم چون در این زمینه کار نکردهایم.
وی ابراز کرد: خانوادههای دارای فرزند معلول به دلیل عدم مناسبسازی در مراجعه به بهزیستی و سایر مراکز با مشکل روبهرو هستند و بسیاری از دانشجویان دارای معلولیت مجبور به ترک تحصیل میشوند چون خانوادههای آنها توان اینکه هر روز آنها را به کلاسهای درس در طبقات بالا برسانند را ندارند.
معاون توانبخشی بهزیستی کشور ادامه داد: توانمندیهای افراد دارای معلولیت در برخی رشتهها از افراد تندرست نیز بالاتر است و درحال حاضر معلولان در سطوح بالای جامعه حضور پیدا کردهاند که البته این هنوز کافی نیست.
یحیی سخنگویی با بیان اینکه اوضاع در مقایسه با 20 سال گذشته بسیار بهتر شده است گفت: تغییرات ایجاد شده کافی نیست و معلول امروز به درجهی بالایی از توانایی رسیده و نیاز به احقاق حقوق دارد.
این مسئول سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه قانون جامع در مادهی 2 نسبت به ضرورت مناسبسازی صراحت دارد اما مادهی 16 این قانون پاشنه آشیل قانون محسوب شده و اجرای قانون را منوط به بودن اعتبارات کرده است.
معاون توانبخشی بهزیستی کشور به پیگیریهای سازمان بهزیستی در خصوص تهیهی اصلاحیهی قانون جامع اشاره کرد و افزود: این قانون با 63 ماده به تصویب کمیسیون اجتماعی دولت رسیده و دستگاهها موظف به اجرای آن شدهاند.
وی با اشاره به فعالیتهای شهرداری تهران در زمینهی مناسبسازی، راهاندازی سامانهی حملونقل ویژهی افراد دارای معلولیت را از دیگر اقدامات شرداری نام برد.
این کارشناس حوزهی معلولان اذعان کرد: مناسبسازی معابر عمومی باید سرلوحهی کار همهی مسئولان قرار گیرد تا مردم بتوانند به راحتی برای رفع مشکلاتشان به دستگاههای اجرایی مراجعه کنند و از امکانات شهری بهره بگیرند.
وی با اشاره به این واقعیت که آمار درستی از معلولان در دست نیست اظهار داشت: یک و نیم میلیون نفر از افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی افرادی با معلولیت شدید هستند که این قابل توجه است و باید اقدامات مؤثری برای عبور و مرور آنها در معابر انجام شود.
معاون توانبخشی بهزیستی کشور قانون جامع حمایت از حقوق معلولان را اصلیترین سند حقوقی مرتبط با معلولان دانست و خاطر نشان ساخت: این قانون هویت اجتماعی معلولان محسوب میشود و بر اساس آن افراد دارای معلولیت باید مانند سایرین از امکانات شهری برخوردار باشند.
وی همچنین ضعفهای محتوایی و ساختاری قانون جامع، بیتوجهی مسئولان امر نسبت به ضرورت اجرای آن و نبود ضمانت اجرایی کافی برای اجرای صحیح قانون را از مهمترین عوامل عدم اجرایی شدن قانون جامع حمایت از معلولان دانست.
یحیی سخنگویی اضافه کرد: معلولان شهروندان جامعه هستند و ما باید وظیفه خود را در قبال آنها انجام دهیم تا آنها از امکانات شهری همانند افراد دیگر جامعه به صورت مساوی برخوردار شوند.
رقیه بابایی