اهمیت آگاهسازی جامعه در خصوص “اوتیسم” به عنوان یک اختلال رشدی-عصبی به قدری حائز اهمیت است که یکماه را در سال به آن اختصاص داده اند، تحقق این مساله به کنترل بهتر این اختلال از سوی خانوادهها و مراکز درمانی-بهزیستی و حتی پیشگیری از تولد نوزادان دارای این مشکل کمک میکند.
چندی پیش، درست در آستانه روز جهانی اوتیسم، فیلم راننده ای در حال هتاکی به مادر یک کودک مبتلا به اوتیسم در فضای مجازی دست به دست شد، کلیپی یک طرف آن بی احترامی راننده به یک مادر و کودک دارای اختلال بود و سوی دیگر آن نیز به نا آگاهی اکثریت جامعه نسبت به این اختلال بازمی گشت.
اوتیسم نه یک بیماری است و نه یک معلولیت و عقب ماندگی، ذهنی، بلکه یک اختلال رشدی و عصبی است که حساسیت سیستم عصبی و دشواری در تمرکز را به همراه دارد، این اختلال از دوران کودکی و معمولا در سال های اولیه زندگی کودک، بروز پیدا می کند.
کودکان مبتلا به اوتیسم بسیار حساس و عاطفی هستند که به واسطه مراکز درمانی و حمایت خانواده ها برای یک قدم بهتر شدن حالشان در حال جنگیدن هستند و آنچه که در رابطه با این کودکان مهم است، برخورد جامعه و جایگاه آنان در اجتماع است. شاید برخورد ناآگاهانه یکی از ما، سال ها تلاش یک کودک اوتیسمی برای بهتر شدن، بهتر خوردن و بهتر صحبت کردن و حضور در جامعه را از بین ببرد.
باتوجه به اینکه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص اختلال اوتیسم اظهار داشته که نرخ رشد این اختلال در حال افزایش است، از همین رو به نظر میاد آگاه سازی نسبت به این اختلال موضوعی مغفول است.
اوتیسم قابل درمان نیست اما قابل کنترل است
تعداد پسران مبتلا به اوتیسم چهار برابر دختران است/ آمار اوتیسم رو به افزایش است به طوری که از هر ۶۰ تولد یک تولد با این اختلال به ثبت می رسد/غربالگری مادران زیر ۲۰ و بالای ۳۵ سال برای پیشگیری از تولد نوزادان با این اختلال ضروری است
دکتر علی احسان اصفهانی پزشک و رییس مرکز اوتیسم قزوین حاضر در این میزگرد در ابتدا اوتسیم را توضیح داد و گفت: اوتیسم یا در خود ماندگی یک اختلال مغزی است و قسمت هایی که مربوط به حواس پنجگانه فرد را دچار نارسایی می کند.
وی با بیان اینکه اغلب کودکان مبتلا به اوتیسم در برقراری ارتباط و تعامل با سایرین دچار سختی و مشکل هستند،اظهار داشت: افراد مبتلا به اوتیسم از برقراری ارتباط چشمی عاجز هستند و در برخی مواقع نسبت به نام خود واکنش ندارند.
این پزشک گفت: این افراد یک سری رفتارهای خاص و تکراری دارند و از کارهای خود خوششان می آید و به عنوان مثال حرکت دورانی ماشین لباس شویی می تواند یکی از تفریحات و لذت های کودکان مبتلا به اوتیسم باشد.
رییس مرکز اوتیسم قزوین ادامه داد: این افراد همچنین عادت های غذایی محدود و تکراری دارند، به عنوان مثال برخی کودکان فقط یک نوع غذا را می پذیرند و یا بی هدف راه می روند.
وی همچنین گفت: با وجود اینکه اوتیسم بیش از ۸۰ سال است که شناخته شده اما هنوز علت خاصی برای بروز آن تعیین نشده است اما مسمومیت با سرب، عوامل ژنتیکی و شرایط بارداری عوامل دخیل در بروز این اختلال نام برده می شود.
این پزشک اظهار داشت: تعداد پسران مبتلا به اوتیسم چهار برابر دختران است و آمار اوتیسم متاسفانه رو به افزایش است به طوری که از هر ۶۰ تولد، یک تولد با این اختلال به ثبت می رسد و در خانواده هایی که دارای فرد مبتلا به این اختلال هستند، احتمال ابتلای فرزند بعدی ۱۹ الی ۲۰ درصد افزایش دارد.
وی با بیان اینکه که سن خیلی کم و خیلی زیاد مادر یکی دیگر از خطرات ابتلا به این اختلال تلقی می شود بنابراین غربالگری مادران باردار از اهمیت بالایی برخوردار است،افزود: سن مادران بالای ۳۵ سال و همچنین زیر ۲۰ سال خطر ابتلا به تولد کودک مبتلا به اوتیسم را چند برابر می کند.
اصفهانی ادامه داد: در خصوص درمان اوتیسم باید گفت که این اختلال قابل درمان نیست اما بسته به سطح اختلال، قابل کنترل است و درمان دارویی، درمان رفتاری، ارایه خدمات گفتار درمانی، کاردرمانی، فیزیوتراپی و آموزش مهارتها از عوامل دخیل در کنترل اوتیسم است.
رییس مرکز اوتیسم قزوین یادآور شد: پایگاه های غربالگری مختص اوتیسم توسط مرکز اوتیسم، در سنین ۱۴ تا ۱۸ ماهگی نوزاد فعال بوده و به افراد دارای این اختلال خدمت رسانی می کنند.
بدخلقی از مولفه های اصلی مبتلایان به اوتیسم است
سبک فرزند پروری خانواده ها در کنترل اوتیسم بسیار موثر است/ نباید فراموش کرد کودکان مبتلا به اوتیسم مانند تمام افراد جامعه از فردیت برخوردار هستند و دارای یک سری قابلیت ها و توانمندی ها هستند که خانواده ها باید نسبت به شکوفایی آنها اقدام کنند/ کودکان اوتیسم نیاز به دوست و همبازی دارند
در ادامه این میزگرد طیبه امامقلی روانشناس نیز با بیان اینکه رفتار جامعه تاثیر به سزایی در آرامش کودکان اوتیسمی دارد،افزود: بد خلقی یکی از مولفه های این اختلال است و نوع رفتار با کودک می تواند خلق و خوی او را تحت تاثیر قرار دهد.
وی افزود: بی قراری کودکان اوتیسم ناشی از مشکلات جسمی و اختلالات روحی آنان است و معمولا مشکلات گوارشی در این افراد زیاد دیده می شود.
منبع:خبرگزاری ایرنا