بستر سازی مناسب برای ایجاد اشتغال از دغدغه هاي كانون است
کانون معلولان توانا در سال 1373 به همت گروهی از ورزشکاران معلول استان بصورت خود جوش برای حمایت از حقوق معلولان و به منظور رفع مسائل ومشکلات آنها تاسیس شد ودرمدت کوتاهی با کمترین امکانات واجاره مکانی استیجاری و کوچک شروع به فعالیت هایی از جمله بلیط فروشی در نمایشگاه ها ، جوراب بافی و فروش آن ، تعمیر قطعات و دستگاه های ترانسفورماتوری و … کردند تا خلا وجود یک مرکز مردمی و حامی معلولان در کشور پرشود.
بهانه گفتگوي ما با” محمد رضا هادي پور” نشان دادن گوشه اي از توانمندي معلولي است كه با وجود 96 درصد معلولیت جسمی و حرکتی و فلج اطفال از ناحیه 2 پا تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی صنایع با گرایش مدیریت تولید ادامه داده و در حال حاضر معاون اقتصادی کانون معلولان توانا و یکی از اعضا هیات مدیره و هیات موسس این مجموعه است .
لطفا از اهداف تشکیل واحد اقتصادی در مجموعه کانون توانا بگوييد؟
با توجه به اينكه سرلوحه حرکت این مجموعه قبول نكردن هرگونه کمک بلاعوض از مردم بوده لزوم انجام فعالیت های اقتصادی براي پیشبرد اهداف طرح شده از همان ابتدای كار مشهود بود و بر اين اساس واحد اقتصادی كانون راه اندازي شد. ماموریت واحد اقتصادي اين بود كه ضمن ایجاد خود کفایی مالی برای مجموعه، زمینه های لازم براي تحقق اهداف کانون را فراهم كرده و براي رسيدن به اين هدف بهینه سازی فعالیت های موجود ، تولید سرمایه با انجام فعالیت های اقتصادی ، جذب سرمایه از افراد خیراندیش براي سرمایه گزاری در فعالیت های اقتصادی و ارائه خدمات وام ، استفاده از فرصت های موجود به نفع معلولان (تسهیلات قابل دریافت از ادارات و سازمان ها) استفاده از فعالیت ها زمینه سازی براي مشارکت در سرمایه گذاری های اقتصادی و …را در سرلوحه كار خود قرار داد.
در زمینه اشتغال زایی و ایجاد در آمدکانون معلولان توانا چه كارهايي انجام شده است ؟
در حال حاضر در کانون توانا 5 کارگاه تولیدی فعالیت مي كنند. یکی از این کارگاه ها صنایع الکترونیک از قبیل انواع ترانسفور ماتور فشار قوی سیم پیچی قطعات الکترونیکی (چک،بوبین،ترانس) و مونتاژ برد الکترونیکی ، تولید سیم درخت ،تابلوی برق مخصوص برق ،آسانسور توليد و 40 نفر در این کارگاه مشغول فعالیت هستند و در کنار این کارگاه، کارگاه تولید سیم پلمپ (تولید سیم پلمپ انواع کنتور های برق) وجود دارد كه از سال 74 شروع به تولید کرده و در حال حاضر با شرکت کنتور سازی و برق منطقه ای همكاري مي كند . نحوه كار به صورتي است كه هر کنتوری که تولید می شود باید با سيمي با ويژگي هاي خاص پلمپ شود که این کار توسط معلولان کانون توانا انجام می شود.کارگاه سوم کارگاه تولید زیرانداز و کهنه بچه است که 18 معلول در اين كارگاه مشغول به کار هستند و از ميان آنها 14 نفر ناشنوا و4 نفر معلول جسمی حرکتی هستند که به صورت پیمانکاری محصولات خود را در اختیار شرکت فیروز قرار می دهند. در ادامه فعالیت های کارگاهی ، بسته بندی شرکت فیروز نیز به عهده معلولان بوده که بخش عمده آن را (بیش از 70 درصد )معلولین جسمی حرکتی –نابینا و ناشنوا انجام می دهند .
با توجه به مشکل اشتغال كه مهمترين مشكل معلولان است کانون معلولان توانا توانسته گام های خوبی بردارد لطفاً دراین زمینه بيشتر توضيح دهيد ؟
باتوجه به اينكه بحث اشتغال براي افراد سالم تبديل به يكي از بزرگترين مشكلات در جامعه شده تصور كنيد كه شاغل شدن افراد معلول تا چه حد دشوار به نظرمی رسد و فكر مي كنم كه یکی از راه هاي حل اين مشكل رفع موانع فرهنگی و اجتماعی است که به موازات این معضل موانع اقتصادی نیز در جامعه وجود دارد. به طور مثال باید حس خود باوري را در معلول تقويت كرد تا بتوانند در جامعه حضور داشته باشند ودر مرحله بعدباید به معلولان آموزش های لازم برای استفاده و بالا بردن توانمندی ها و استعداد هایشان داده شود و در اين راه باید با دادن تسهیلات مالی معلول بتواند یک بنگاه اقتصادی ایجاد و وارد بازار کار شود .
آيا قانون 3درصد اشتغال معلولان در جامعه اجرا می شود و قانونگذار برای کسانی که این مورد را رعايت مي كنند چه تسهیلاتی در نظر گرفته است ؟
متاسفانه این قانون در کشورها به صورت کامل اجرا نمي شود بر اساس این قانون هر شرکت یا موسسه ایی که فرد معلول را به خدمت می گیرد می تواند از بخش ها ی مالیاتی که دولت برای آن اختصاص داده است استفاده كند كه می تواند عاملي براي تشویق و انگیزه ای برای کارفرما یانی که از افراد معلول استفاده می کنند باشد. همچنین کار فرمایانی که در قالب کارگاه ها ی تولیدی از اشتغال معلولان حمایت و آنان را در این کارگاه ها مشغول كار می کنند می توانند از بیمه سهم کارفرما بهره مند شوند.
به نظر شما چگونه می توان از یک معلول در زمینه اشتغال حمایت کرد ؟
این موضوع را می توان از چندزاويه بررسی كرد در درجه اول خود افراد معلول هستند که می توانند با پشتوانه تحصیلات عاليه در ایجاد شغل و زمينه هاي شغلي براي ديگران فعاليت كنند البته معلولانی هم هستند که به دلیل ضغف جسمی و روحی نیاز به حمایت های ویژه ای دارندکه بايد با توجه به شرایط فیزیکی آنها آموزش های لازم را ديده و بستر سازی مناسب برای ایجاد اشتغال این دسته از معلولان فراهم شود تا بتوانند توانایی و استعداد های خود را نشان دهند .
آیا به خدمت گرفتن معلولان در شرکت ها و کارگاه های تولیدی در پروسه کیفیت محصولات تاثیر گذار است ؟
دربررسی ها و نظر سنجی هايي که در 105 شرکت بزرگ دنیا در مورد جايگاه معلولان در شركت ها انجام شد این نتیجه به دست آمد و24 درصد از كارفرمايان اعلام كردند كه افراد معلول کار را بهتر انجام می دهند ، 66 درصد كارفرمايان اعلام كردند که افراد معلول و سالم هیچ تفاوتی باهم ندارند و فقط 10 درصد ازكارفرمايان نظری مخالف با بقیه شرکت ها داشتند و اعلام كردند که افراد معلول ضعیف تر از افراد سالم کار انجام می دهند . بررسی بعدی نشان می دهد که افراد معلول حتی در بحث کار متعهد تر و منظم تر حاضر شده اند.
آیا دولت و سازمان بهزیستی برای رفع مشكل اشتغال معلولان كاري انجام داده است ؟
همانطور که مطلع هستید قانون جامع حمایت از معلولان در سال 83 به تصویب رسید و یکی از ماده های این قانون 3 درصد اشتغال معلولان در موسسات وحتی نهاد های مردمی است همچنین با پیوستن ایران به کنوانسیون جهانی حقوق معلولان درصدد این است که شرایط سراسری برای معلولان مخصوصاً در بحث ایجاد اشتغال و حضور اجتماعی آنان فراهم كند . با اجرا شدن این قوانین دولت ها می توانند حمایت های بیشتری از لحاظ فرهنگی واجتماعی برای معلولان كنند.