به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل کانون توانا، اتحادیه اروپایی خدماتدهندگان به معلولین موسوم به EASPD یک کنفرانس پاییزی ترتیب داد و نماینده کانون توانا در این کنفرانس شرکت کرد.
اتحادیه اروپایی خدماتدهندگان به افراد دارای معلولیت موسوم به EASPD با مشارکت شبکه اروپایی مراکز فرهنگی موسوم به ENCC و بنیاد کوپ برگزارکنندگان وبینار با موضوع «معلولیت و تنوع در هنر و فرهنگ» بودند.
EASPD در پایتخت سیاسی بروکسل قرار دارد و توسط گروهی از کارمندان حرفهای اداره میشود. معتقد است خدمات پشتیبانی نقش مهمی در توانمندسازی معلولان دارند تا از حقوق برابر برخوردار باشند و این باور کار آنها را در بروکسل و استراسبورگ در سراسر اروپا هدایت میکند.
این وبینار در تاریخ 14 و 15 اکتبر (23 و 24 مهر) برگزار شد و شامل شش پنل کارگاهی با موضوع هنر و معلولیت بود. معصومه آمِدی مدیر روابط بین الملل کانون توانا به عنوان نماینده در این وبینار شرکت نمود.
آمِدی ضمن ابراز خرسندی از برگزاری اینگونه وبینارها که به توانمندسازی و حضور اجتماعی افراد دارای معلولیت طبق کنوانسیون میپردازد، گفت: کانون توانا از سال 2013 با اتحادیه اروپایی خدماتدهندگان به معلولان در ارتباط است و سال 2013 نیز در کنفرانس اشتغال افراد دارای معلولیت که این اتحادیه ترتیب داده بود، شرکت کرد. پاییز امسال نیز اتحادیه، کنفرانسی با موضوع «معلولیت و تنوع در هنر و فرهنگ» ترتیب داد و پروفسور «جرارد کوئین» نیز در این کنفرانس سخنرانی کرد و به سوالات مخاطبان پاسخ داد. بیش از 400 شرکتکننده در این وبینار حضور داشتند.
وی افزود: «جرارد کوئین» به تازگی به عنوان گزارشگر ویژه حقوق افراد دارای معلولیت سازمان ملل منصوب شده. وی قبلا استاد سابق دانشگاه «گالوی»، مدیر مرکز قانون و سیاست معلولیت دانشکده حقوق بود.
آمِدی در ادامه عنوان کرد: وبینار حول سخنرانی چند کارشناس و هنرمند مدیریت شد و گذشته از مدیریت خوب زمان، محتوا بسیار خوب تنظیم و ارائه شد. مخاطبین سوالات خود را از طریق باکس سوال و جواب با سخنرانان در میان میگذاشتند و کارشناسان در زمان مشخصی به سوالات پاسخ میدادند.
کارشناسان حوزه معلولیت و هنرمندان دارای معلولیت، هنر را ابزاری برای حضور اجتماعی معلولان قلمداد کردند و از افراد هنرمند دارای معلولیت خواستند تا هر چه بیشتر به واسطه هنر در جامعه حضور یابند و توانمندی خود را به عموم در قالبی زیبا به نمایش بگذارند.
مدیر روابط بین الملل کانون توانا گفت: کنوانسیون حقوق معلولان چه کاری میتواند برای هنر کند؟ موضوع وبینار بود.
وبینار با خوشامدگویی «جیم کرو» رییس EASPD از بلژیک، «سین آبوت» رییس بنیاد کوپ از ایرلند و «ایوو پیترز» رئیس ENCC از بلژیک شروع شد.
«جیم کرو»، رئیس EASPD گفت: من یک تعریف از حضور اجتماعی دیدم که به طور کلی یعنی بودن در گروه و در جامعه. چه چیز خاصی در هنر وجود دارد که به این حضور کمک میکند؟ کار شگفتانگیز هنر، تنوع و گوناگونی نتایج است. ماهیت هنرمند انتقاد نمیشود. تنوع و تفاوت آنچه ما خلق میکنیم، کل ماجرای هنر است که باید جشن گرفته شود و حق انتقاد نداریم زیرا که آثار خلق شده، ذات یک اثر هنری است.
پروفسور «جرارد کوئین» با استناد به بند سی کنوانسیون بینالمللی حقوق معلولان، ضمن اینکه مشارکت در امور فرهنگی و هنری را حق افراد دارای معلولیت دانست، گفت: دولتها و سازمانها باید تدابير مناسبی را برای دسترسي کامل افراد دارای معلولیت به اماكن فرهنگی و هنری جهت اجراي برنامهها يا خدمات فرهنگي نظير تئاتر، موزه، سينما و غیره اتخاذ نمایند و بستر مناسبی را برای توانمندسازی این افراد فراهم کنند تا از فرصت پیشرفت و استفاده از تواناييهاي خلاقانه، فكري و هنري برخوردار گردند.
پروفسور «جرارد کوئین» این رویداد را “اولین در نوع خود” توصیف کرد که به حضور واقعی افراد دارای معلولیت در حوزه هنری و فرهنگی پرداخته. وی ضمن برگزاری کنفرانس در میان بیماری همهگیر کرونا، بر لزوم ایجاد جوامع فراگیرتر، شناسایی فرصتهای ابراز وجود و دسترسی برابر به هنرها و فرهنگ تاکید کرد.
پروفسور گفت: دسترسی برابر به فرهنگ باید قدرت ابراز وجود، دسترسی کامل به فرهنگ و همچنین فرصتهای برابر برای تولید فرهنگ را فراهم کند. نکته مهم اینکه، هنر و فرهنگ نباید فقط به عنوان نوعی درمان یا تفریح برای افراد دارای معلولیت تلقی شود، بلکه باید به عنوان یک عمل حرفهای شناخته شود که بتوانند جهتدهنده فرهنگ اصلی باشند.
«جرارد کوئین»، گزارشگر ویژه حقوق معلولان سازمان ملل؛ «کیت اوریلی»، برنده جایزه نمایشنامهنویسی، نویسنده هنر و فرهنگ معلولیت از انگلستان؛ «دروال مکدونا»، مدیرکل بنیاد کوپ از ایرلند؛ «لیزت رویتر»، کارگردان هنری از آلمان؛ و «ایلیانا چولاکوا» از آژانس بینایی بلغارستان سخنرانان وبینار بودند و «سابرینا فراینا»، مدیر سیاسی EASPD مجری وبینار بود.
آمِدی ادامه داد: وبینار در پنج پارت یا قسمت دو ساعته طی دو روز برگزار شد. «یان نش» رئیس مجمع عضو EASPD از شهر کورک ایرلند مدیریت وبینار را بر عهده داشت. وی یک فیلم کوتاه از جاهای دیدنی شهر کورک را برای مخاطبان به نمایش گذاشت. بنیاد کوپ شش فیلم کوتاه از شهر کورک را برای وبینار دو روزه تهیه کرده بود.
کارهای هنری خانم «ایمی بگلی» مفسر و دستیار هنری بنیاد کورک در ادامه نمایش داده شد. پس از آن، آثار آقای «متیو مورفی» فیلمساز و ویرایشگر فیلمهای بنیاد کوپ نمایش داده شد. در ادامه، شش کارگاه هنری با موضوعات رقص، موسیقی، تئاتر، دسترسی به فرهنگ، هنرهای بصری، سرمایهگذاری روی پروژههای هنرهای خلاقانه برگزار شدند.
مدیر روابط بین الملل کانون توانا گفت: تصویب کنوانسیون حمایت از حقوق معلولان و تعریف چارچوب برای اروپا و حمایت از مفهوم برابری معلولیت و قابلیت اجرای آن و نیز چشماندازهای هنرمندان، محققان، تهیهکنندگان و خدماتدهندگان از دیگر موضوعاتی بود که در وبینار مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
«بن ایوانز»، رئیس هنر و معلولیت منطقه اروپا در شورای بریتانیا، با نگاه به نقش سیاستگذاران در ترویج هنرها و فرهنگ فراگیر، خواستار ایجاد یک سیاست فرهنگی با هدف از بین بردن محرومیت فرهنگی افراد دارای معلولیت شد.
در پارت دوم، نمایندگان مستقیما با هنرمندان مشهور بینالمللی در رشتههای هنری خلاقانه مانند هنرهای تجسمی، رقص، فیلم و موسیقی در ارتباط بودند و یک مرور کوتاه از تجربه هر یک و دیدگاهشان در رابطه با مکان حرفهایسازی و برنامهریزی کار هنری معلولان ارائه شد. همچنین توصیههای کلیدی برای اجرای ماده سیام کنوانسیون در آینده مطرح شد.
پارت دوم با اجرای زندهی «سینمارک»، خواننده رپ از فنلاند پایان یافت.
در پارت سوم روز پنجشنبه، پنج سخنرانی هشت دقیقهای از سخنرانان ایرلند، یونان، انگلیس، مجارستان و فرانسه ارائه شد که دیدگاه، تخصص و تجربه خود را درباره نحوه توانمندسازی افراد و خدمات معلولیت مطرح کردند.
«کارمن آریو دسانده»، مدیر توسعه، تحقیق و نوآوری EASPD مجری روز دوم وبینار بود. در پارت آخر نمایندگان سازمانها با تمرکز بر سیاستگزاران و رفع شکاف در سطح سیاسی بحث کردند و کمی هم در رابطه با سیاستها و نگرانیهای تشکلهای خود صحبت کردند.
«جرارد کوئین»، گزارشگر ویژه حقوق افراد دارای معلولیت سازمان ملل، از دولتها و سازمانها خواست با توجه به بند سی کنوانسیون، مشارکت افراد دارای معلولیت در زندگی هنری را به رسمیت بشناسند و از آنها برای حضور اجتماعی بیشتر حمایت کنند. وی هنر را یکی از بهترین ابزار حضور اجتماعی افراد دارای معلولیت خواند و سازمانها و دولتها را به بسترسازی و فراهم کردن امکانات بیشتر برای حضور هنری و اجتماعی این افراد فرا خواند.
آمِدی در انتها افزود: استراتژی معلولیت اروپا در آینده به افزایش ورود افراد دارای معلولیت در زندگی فرهنگی خواهد پرداخت. این استراتژی از کار خدماتدهندگان پشتیبانی خواهد کرد که اغلب نقشی اساسی در تسهیل دسترسی افراد دارای معلولیت به هنر و فرهنگ دارند